Hirdetés

Már számológépen is fut a Doom, nézd meg, hogyan!



|

Videón lehet végigizgulni, hogyan alakítanak át vízhűtéses játékgéppé egy Texas Instruments tudományos kalkulátort, míg el nem indul rajta a klasszikus játék.

Hirdetés

27 éve jelent meg az id Software legendás játéka, a Doom, amely egyrészt az fps játékok úttörőjeként egy új stílus fontos mérföldkövének számított, másrészt pedig az azóta eltelt 27 évben is kifejezetten szépen öregedett. Na persze nem azért, mert egy mai csúcs-játékgépen is lepipálja a legmodernebb játékok látványvilágát, inkább azért, mert a kísérletező kedvű geekek körében egyfajta szent küldetéssé vált, hogy minél több, akár elsőre teljesen nem efféle működésre tervezett masinán futásra bírják.

Hirdetés

Mi is összegyűjtöttünk annak idején 10 eszközt a termosztáttól a pénzkiadóig, amire jótét lelkek átportolták a Doomot, és már ebben is szerepelt egy olyan kalkulátor, amin sikerült elindítani a játékot, viszont azért ennek volt egy ilyen feladatokra is átalakítható, nagyfelbontású színes kijelzője. Most viszont egy olyan tudományos számológépre készítettek egy Doom átiratot, amelynek sem a hardverét, sem pedig a kijelzőjét nem efféle kiképzésre találták ki.

A Linus Tech Tips YouTube-csatorna készítői egy részletes videóban nem csak a csodás végeredménnyel büszkélkednek, hanem azt is megmutatják, hogyan alakították át a Texas Instruments TI-84 kalkulátort a nagy feladathoz. Ez ugyebár alapállapotban képes arra, hogy matematikai függvényeket grafikusan is ábrázoljon, ám az ábrák elkészítése komoly időbe kerül, tehát elsőre kissé lehetetlennek tűnik az a feladat, hogy egy teljes játékot képes legyen emulálni. Ehhez bizony kegyetlenül túl kell hajtani, amit pedig brutális hűtéssel kell megtámogatni. A srácok épp ezért egy teljes vízhűtéses rendszert applikáltak a számológép hátuljára.

Láthatóan a fiúknak teljesen bele kellett nyúlniuk az eszköz lelkivilágába és a gyárilag behelyezett ellenállásokat is megbolygatni, majd pedig következett a külső vízhűtés felszerelése. Először a gyári 16-ról 18,7 Mhz-re sikerült felhúzni az apró eszköz órajelét, amivel természetesen csak a Doom (pontosabban a Doom 2) wireframe módja indult el, de ez már élvezhető sebességgel működött. Végül pedig, a hűtést maximumra tolva 26,8 MHz-ig tornászták az órajelet, csak ekkor lehetett érezni, hogy ennél tovább srófolva már összeomlana az eszköz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.