Hirdetés

Már szinte biztosan bezavar a chipgyártásba az orosz-ukrán háború



|

Két ukrán cég is beszüntette termelését, melyek a chipgyártás egyik fontos alapanyagát adták, de Oroszország szankcionálása is fájdalmas lehet az iparnak.

Hirdetés

Több mint két hete tart az orosz-ukrán háború, a béketárgyalások eredménytelenül zárult második fordulója és az egyre pusztítóbb bombázások pedig arra utalnak, hogy nem mostanában várható az enyhülés.

A szakértők már a konfliktus kirobbanásakor figyelmeztettek, hogy a konfliktus az egyébként is gondokkal küzdő chipiparra is hatással lehet, mivel Ukrajna komoly szereplő a chipgyártás egyik alapanyaga, a neon előállításában.

Hirdetés

A dolgok jelen állása szerint pedig be is következett, amitől tartottak: az ország két nagy neongyártója, a Cryoin és az Ingas is leállította a termelését. Mindkét cég erősen támadott városokban, az előbbi Odesszában, az utóbbi Mariupolban működik, és a becslések szerint együttesen akár a chipiparban használt magas tisztaságú neon 49%-át is adhatták.

A chipgyártás fellegvárának számító Tajvan gazdasági minisztériuma ugyanakkor a Reuters megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a helyi szereplők (pl. TSMC, UMC, Micron, VIS, Winbond stb.) biztonsági készleteket halmoztak fel a neonból, ennél többet viszont nem árult el. Az Intel és a GlobalFoundries pedig korábban közölték, hogy diverzifikált ellátási láncra építenek, s hogy nekik is vannak készleteik az alapanyagból.

Az ukrán üzemek leállásával azonban valószínűsíthető, hogy a kiesést pótló konkurencia árat fog emelni, míg az sem biztos, hogy egyáltalán képesek a megnövekedett kereslet hosszabb távú kiszolgálására. A chipipar helyzetét tovább bonyolítja, hogy a gazdasági szankciókkal sújtott Oroszország is fontos szerepet játszik az alapanyag-ellátásban, mivel az oroszok felelnek a globális palládiumtermelés 37%-áért, valamint a platinum 9%-a is tőlük érkezik.

Magyarán a chipgyártás több fontos alapanyagából is hiányt okozhat a háború, miközben a hatalmas kereslet miatt már a konfliktus előtt is komoly gondokkal küzdött a szektor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.