Hirdetés

Már tenger alatti szuperszámítógépe is van Kínának



|

Több szempontból is jelentős előnyökkel jár a rendhagyó megoldás.

Hirdetés

A víz alatti szerverparkok ötlete nem kimondottan új, hiszen a Microsoft évek óta dolgozik a koncepción a Project Natick keretében, amelynek már a próbaüzeme is lezajlott, ígéretes tapasztalatokkal szolgálva.

A redmondiak mellett pedig a kínai tech szektor is hasonló babárokra tör: 2021 óta zajlik az UDC Hainan nevű, 879 millió dollár értékű víz alatti beruházás előkészítése, ami most az éles fázisba lépett a szerverpark első egységének telepítésével.

Hirdetés

A CGTN beszámolója szerint a hardvereket tartalmazó 1300 tonnás kabint mintegy 35 méteres mélységbe süllyesztették Hajnan tartomány déli partjainál, a 25 éves élettartamra tervezett modul pedig nemcsak adatközpontként, hanem szuperszámítógépként is szolgál. Ebbéli minőségében mindössze 30 másodperc alatt képes feldolgozni több mint 4 millió nagy felbontású fotót, amihez 60 ezer normál számítógépre lenne szükség.

A 2025 közepére tervezett befejezés idején a kereskedelmi célú szerverpark 68 ezer négyzetméteren fog elterülni, a tenger által biztosított természetes hűtés révén pedig évente 122 millió kilowattórányi elektromosságot és 105 ezer tonna édesvizet takarít meg egy hagyományos szerverparkhoz képest, amivel a várakozások szerint 40-60%-kal hatékonyabban működik majd azoknál.

A por-és oxigénmentes adatközpontot tengeri kábelek kötik össze egy parti állomással, ahol különböző automatizált alrendszerek és emberi személyzet gondoskodik a fennakadásmentes üzemeltetésről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.