Hirdetés

Már tesztelhető a Google új, MI-vel turbózott keresési élménye



|

A piacvezető keresőmotor is a Bing nyomába ered.

Hirdetés

A ChatGPT november végi rajtjával azonnal elkezdődtek a spekulációk, hogy az elképesztő képességekkel bíró szöveggenerátor idővel az internetes keresést is a feje tetejére állíthatja. A Microsoft nem is késlekedett, és gyorsan beletolt röpke 10 milliárd dollárt a fejlesztő OpenAI-ba, így ma már a Bing Search asztali és mobilos felületén is elérhetőek a mesterséges intelligenciával létrehozott válaszok, akár hangalapú beszélgetést szimulálva is.

Ehhez képest a piacvezető Google kissé ráaludt az új trendre, és utólag igyekszik bepótolni a lemaradást a házon belül kifejlesztett Bard chatbottal. Nemrég még csak pletykák szintjén hallhattunk róla, hogy a technológia miként befolyásolhatja majd a keresési élményt, néhány szerencsés kiválasztott viszont már élesben nyúzhatja a jövő Google-jét.

Hirdetés

A keresőóriás a hivatalos blogján harangozta be, hogy a Google Labs platformon keresztül megkezdték a Search Generative Experience (kb. Generatív Keresési Élmény) néven futó új üzemmód tesztelését, amit sajnos csak amerikai felhasználók egy szűk köre próbálhat ki. Ez persze nem meglepő, hiszen jelenleg a Bard chatbot sem érhető el mindenhol.

A bejelentés ugyanakkor leleplezi, hogy miként fest a generatív algoritmussal felpumpált Google. Az új keresési élmény középpontjában az MI által létrehozott szövegbuborékok állnak, amelyek a hagyományos találatok kiegészítéseként bukkannak fel. A leírás szerint a szövegbuborékok összetettebb témákról nyújtanak összefoglalókat, gyorstippekkel szolgálhatnak a specifikus kérdéseinkre, vagy további termékekre hívhatják fel a figyelmünket az online vásárlás során. 

Amennyiben a linkeket is tartalmazó szöveg felkelti az érdeklődésünket, közvetlenül válaszolhatunk is rá, csevegést kezdeményezve a chatbottal.

Mindez kísértetiesen hasonlít arra, mint amit a Microsoft is csinált a Bing Chattel, amely az asztali felületen a normál találatok mellett kapott egy fix ablakot, valamint egy külön fülről is elindítható. Egyelőre tehát nem látni, hogy a Google SGE megváltaná a világot, azt viszont hiba lenne elfelejteni, hogy még a fejlesztés kezdeti szakaszában járunk.

A vállalat most azt ígéri, hogy a későbbiek során számos frissítést fog eszközölni, hogy minél természetesebbé és intuitívabbá tegye az új, mesterséges intelligencia-alapú élményt. Akit pedig érdekel, hogy mi mindent tervez még az MI-vel a Google, annak a hónap elején tartott I/O fejlesztői konferenciáról szóló beszámolónkat ajánljuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.