Hirdetés

Már van, ahol a kriptobányászat üldözése árcsökkenést hozott a GPU-piacon



|

Egyre több tartományban sújtanak le a bányászfarmokra.

Hirdetés

Utoljára tavasszal figyelmeztettek a kutatók, hogy Kínában súlyos problémákat okozhat az elharapódzó kriptobányászat. A hatalmas ország egyes részein már így sem ritkák az áramkimaradások, a fokozott energiaigényű tevékenység pedig még az állam klímavédelmi erőfeszítéseit is semmissé teheti.

Az ország vezetése felismerte ezt, s az utóbbi időben több tartományban is szigorúbban lépnek fel az illegális bányászfarmok ellen. A South China Morning Post (SCMP) szerint ezek sorához csatlakozott nemrég Jünnan is, Kína negyedik legnagyobb Bitcoin-termelője: a helyi hatóságok elvileg megkezdték a nyomozást a hálózatot megcsapoló bányászok után, a lebukóknak pedig kilátásba helyezték az áram megvonását.

Hirdetés

A közép-nyugati, komoly vízerőmű-kapacitással bíró Szecsuan ugyanakkor egész eddig kitartott, menedéket nyújtva a nyerészkedőknek. Az SCMP szerint viszont ennek most vége, mivel a tartomány állítólag teljesen betiltotta a bányászatot, így a kriptofarmerek jobb híján már azt mérlegelik, hogy barátságosabb külföldi helyszíneken folytatják a tevékenységüket.

A bányászat-ellenes offenzíva kellemes követlezménye, hogy Kínában elvileg máris csökkenni kezdett a videokártyák ára: májusban egy GeForce RTX3060 még 2.085 (kb. 622.000 forint) dollárnak megfelelő jüant kóstált, most viszont már 725 dollár (kb. 216.000 forint) körüli árcéduláról számol be a South China Morning Post.

Ez pedig jó hír lehet azoknak, akik a GPU-piac normalizálódását várják, hiszen a bányászat miatt egy ideje már nem csak az árak szabadultak el, de a készletek szűkössége is ellehetetleníti a videokártya fejlesztését az átlagos gamerek számára. Az utóbbi hónapokban viszont a legnépszerűbb kriptovalutának számító Bitcoin árfolyama is nagyot esett, amiben Elon Musk látványos kihátrálásánál is fontosabb szerepe lehet a kínai fellépésnek.

A hadjárat ugyanis nem állt meg a tartományi intézkedéseknél. A Kínai jegybank már több nagy pénzintézetet is felszólított a Bitcoin-ügyletek visszaszorítására, májusban pedig maga a miniszterelnök-helyettes Liu He ismertette, hogy szigorú szabályokkal sújtanak le  bányászokra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.