Hirdetés

Máris per vár Donald Trump közösségi oldalára, mert állítólag másolt kódra épül



|

A Truth Social fejlesztői egy nyílt forráskódú szoftvert vettek át, de még ezt is sikerült jogsértő módon felhasználniuk.

Hirdetés

A napokban újabb fejezethez ért a minden nagyobb online platformról kitiltott Donald Trump "szabadságharca", amikor az exelnök leleplezte saját közösségi odalát, a Truth Socialt.

Ahogy azt mi is megírtuk, a várhatóan jövőre rajtoló szolgáltatás erősen hajaz a Twitterre, nem csak külsejében, de funkcióit tekintve (pl. retweet helyett Re-Truth-olhatók a posztok) is. A jelek szerint azonban mégsem Jack Dorsey-ékkal sikerült miatta jogvitába keverednie a fejlesztő Trump Media & Technology Groupnak.

A nyílt forráskódú Mastodon közösségi oldal üzemeltetői ugyanis kiszúrták, hogy a Truth Social valójában az ő kódjukra épül. Ez önmagában még nem lenne probléma, mivel a Mastodon kódja az AGPLv3 licenc alapján szabadon felhasználható és továbbfejleszthető, egészen addig, amíg a készítők egyértelművé teszik a forrását.

Hirdetés

Trumpék azonban nem csupán ezt mulasztották el, de a felhasználói feltételekben egyenesen azt állítják, hogy a kód az ő szabadalmaztatott szellemi tulajdonuk. Ám ahogy az ezen a Twitteren megosztott fotón is látható, a Truth Social  HTML kódjában egyértelműen felfedezhető a Mastodon említése.

Nem csoda hát, hogy a Mastodon alapítóját, Eugen Rochkót egy cseppet sem villanyozta fel az erősen megkérdőjelezhető eljárás:

"Az AGPLv3 licenc betartása nagyon fontos számomra, mivel ez az egyetlen alap, melyen én és a többi fejlesztő hajlandóak vagyunk ingyen adni évek munkáját."

- nyiltkozta Rochko a TPM-nek. Az alapító azt is hozzátette, hogy jogi tanácsot fog kérni az ügyben, vagyis még az sem kizárt, hogy a Twitter, a Facebook és a Google ellen indított perek után újabb bírósági csatározás vár a januárban leköszönt elnökre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.