Hirdetés

Mark Zuckerberg reagált az Instagram-kutatás kiszivárogtatójának vádjaira



|

Messze még az Instagram-botrány vége, most épp az adok-kapok szakaszánál tartunk.

Hirdetés

Kemény időszakot él a Facebook, hiszen a hét elején 6 órára leállt a cég összes szolgáltatása, az Egyesült Államokban pedig egyre nagyobb figyelmet kap az a botrány, ami a Zuckerberg-birodalomhoz tartozó Instagram körül pattant ki.

Mint ismert, a The Wall Street Journal nemrég arról közölt leleplező cikksorozatot, hogy az Instagram 2019-ben elvégzett saját kutatása igazolta: a szolgáltatás ártalmas a tinédzserek mentális egészségére, ám a Facebook ezt eltitkolta a nyilvánosság előtt, miközben influenszerek millióit sorolta egy "elit klubba", ahol lazább volt a moderálás.

Hirdetés

A lapban megfogalmazott vádak nyomán szenátusi vizsgálat kezdődött a vállalat ellen, melyben színre lépett az a szivárogtató is, aki eljuttatta a belsős vizsgálat anyagait a WSJ-hez. Frances Haugen meghallgatása igencsak izgalmasra sikeredett, a Facebook ex-termékmenedzsere ugyanis nem kímélte korábbi munkáltatóját.

"Itt az ideje, hogy a Facebook nyilvánosan beismerje, hogy morálisan csődbe jutott, hogy problémái vannak, és segítségre van szüksége ezek megoldásához."

- mondta Haugen, aki szerint a vállalatnak meglennének az eszközei az álhírek terjedésének megfékezésére is (pl. nehezebb megosztás, nem reakció-alapú rangsorolás), ám mégsem tesz semmit az ügy érdekében.

A Facebook eddig lényegében két lépéssel reagált a botrányra: felfüggesztette a gyerekeknek szánt Instagram megvalósítását, illetve maga is nyilvánosságra hozta a The Wall Street Journal által felhasznált dokumentumok egy részét, hogy "bővebb kontextust" adjanak a bizalmas vizsgálat eredményeinek. Az előbbi ugyanakkor csak ideiglenes halasztás, az utóbbi pedig nem adott új értelmezést, azaz gyakorlatilag nem cáfolta a cikksorozat állításait.

Mark Zuckerberg az elmúlt hetekben némán szemlélte az eseményeket, Haugen meghallgatása után azonban jobbnak látta megszólalni, így nemrég egy 1300 szavas nyilatkozatban reagált, amit a személyes Facebook-oldalán is megosztott.

A vezető álláspontja szerint a közbeszédben keringő megállapítások nem tükrözik azt a céget, amilyen a Facebook valójában, ők ugyanis "mélyen törődnek" az olyan problémákkal, mint a mentális egészség vagy a biztonság. Zuckerberg úgy véli, hogy logikátlan az az állítás, mely szerint nem foglalkoznak a kutatási eredményekkel, hiszen akkor nem hoztak volna létre egy "iparági vezető kutatási programot". A CEO arra is kitért, hogy egyes vélekedésekkel ellentétben a közösségi média csak az USA-ban polarizálja a közösséget, szerinte ugyanis a többi országban nem mutatható ki ilyen hatás.

"Az az érv, hogy szándékosan helyezzük előtérbe az embereket haragra gerjesztő tartalmakat, mélyen logikátlan. Mi a hirdetésekkel keressük a pénzt, a hirdetőink pedig nem akarják, hogy a hirdetéseik ártalmas, vagy dühítő tartalmak mellett szerepeljenek. És nem is ismerek olyan tech vállalatot, ami szándékosan készítene olyan termékeket, melyek feldühítik vagy lehangolják az embereket."

- írja Zuckerberg arra a gyakran hangoztatott vádra reagálva, mely szerint a Facebook aktivitás-fókuszú algoritmusa szándákosan kedvez a dühös reakciókat kiváltó posztoknak. A vezető emellett azt is felhozta, hogy a gyerekekre is figyelnek, hiszen az ő védelmükben hozták létre a biztonságosabb Messenger Kids üzenetküldőt.

A CEO megszólalásával újabb szintet lépett a Facebook és az Instagram körül dúló botrány, ám hogy mi lesz, vagy hogy egyáltalán lesz-e következménye a történteknek, azt a szenátusi vizsgálat eredményének publikálásáig lehetetlen megmondani. A közvélemény álláspontjáról viszont mindent elárul, hogy Zuckerberg posztja alatt a következő komment kapta a legtöbb, 34 ezer kedvelést:

"Kérhetnénk erre egy tényellenőrzést?"

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.