Hirdetés

Maszkba épített covid-tesztet fejlesztettek a Harvard kutatói



|

A gombnyomással aktiválható teszt nemcsak gyors, de nagyon precíz is, ráadásul más fertőzések kimutatására is alkalmas lehet.

Hirdetés

Az elmúlt több mint egy évben sokat tanultunk a különböző tesztelési eljárásokról, fertőzések kimutatására alkalmas eljárásokról. A koronavírus kapcsán három fő módszerrel tesztelik a lakosságot: a PCR teszt a legmegbízhatóbb, ugyanakkor a leglassabb és legdrágább is, az antigén gyorstesztek eredménye 10 perc alatt megvan, viszont csak 60%-os pontossággal működnek, a gyógyszertárakban kapható antitest tesztek pedig az aktuális fertőzöttség kimutatására nem alkalmasak, korábbi fertőzések megerősítésére, az antitestek kialakulásának igazolására szolgálnak.

Hirdetés

Az MIT és a Harvard kutatói évek óta dolgoznak egy olyan megoldáson, amely ötvözi ezen módszerek legjobb tulajdonságait, vagyis bárki által könnyen használható, gyors, mégis pontos eredményt ad. A most bemutatott bioszenzor pontosan ilyen: a maszkba épített testreszabható kütyü képes több különböző patogén felismerésére, amivel megfertőződhetünk.

Az egyszerű maszkba szerelt szenzor a kilélegzett levegőből képes detektálni a viselő tüdejében fennálló SARS-CoV-2 fertőzést. A teszt gombnyomással aktiválható, és 90 percen belül olyan eredményt ad, amelynek pontossága a polimeráz láncreakció (PCR) tesztével vetekszik. A kutatók gyakorlatilag egy teljes diagnosztikai labort zsugorítottak össze egy aprócska szenzorba, ami bármilyen maszkkal működik, ennek köszönhetően pedig más kórokozók, vírusok és baktériumok felismerésére is képes. A csapat három éve dolgozik a projekten. A gyorsteszthez (vagy terhességi teszthez) hasonló elven működő eszköz sokáig eláll, az aktiválásához mindössze egy kis vízre van szükség.

Környező országok példáján jól látszik, hogy a folyamatos, átfogó tesztelés segít a vírus megfékezésében, és ha néhány éven belül ez az eszköz könnyen elérhetővé válik, azzal megállítható lesz az influenza és egyéb betegségek terjedése is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.