Hirdetés

A jelek szerint csalt a mérések során a MediaTek



|

Néhány éve nagy botrány volt, amikor kiderült, csalnak a chipgyártók a benchmark-szoftverekben, hogy jobb színben tüntethessék fel saját termékeiket. Úgy tűnik, azóta sem változtak a dolgok.

Hirdetés

Pár évvel ezelőtt az okostelefon-piacon elég nagy port kavart több egymást követő "lebukás", amelyből kiderült, hogy a chipgyártók néha bizony csalnak a benchmark-eszközök használata során. Egy idő után már az volt a helyzet, hogy a teljesítményt mérő szoftverek eredményeinek senki sem hitt, mert mindenki gyanúsan nagyobb számokat ért el - a chipek ugyanis rákapcsoltak, ha érzékelték a méréseket. A felhasználók értelemszerűen azt akarták látni a benchmarkok mérései alapján, hogy milyen teljesítményt várhatnak majd az érkező chipektől saját eszközeikben, de ez a gyakorlat pont a valószerűséget tette sok zárójelbe.

Hirdetés

Az esetek néha pereskedésig fajultak, majd a benchmark szoftverekben is történtek átalakítások, meg persze minden gyártó égre-földre esküdözött, hogy innentől szó sincs semmiféle trükkről és kozmetikázásról, de a jelek szerint nem sok minden változott. Két éve a Huawei mondta egy kissé kétértelmű helyzetet magyarázva, hogy továbbra is mindenki csal, most pedig a MediaTeket kapták trükközésen, a gyártó pedig ugyanezzel az indokkal védekezett.  A helyzetet árnyalja, hogy folyamatosan megy a vita arról, mit is kellene mérni. Az egyik tábor szerint a valós teljesítményt, a másik szerint pedig a maximumot, ami kipréselhető a lapkából. 

A mostani ügy akkor robbant ki, amikor az AnandTech rájött, hogy a Helio P95 két éves Cortex-A75 magjai igazából leverik a Dimensity 1000L Cortex-A77 magjait. A MediaTek lapka a tapasztalataik szerint érzékeli, a benchmark-eszközök jelenlétét, majd automatikusan sport módba kapcsol, és az üzemidő árán extra teljesítményt nyújt a mérések alatt. ugyanúgy, mint az évekkel ezelőtti botrányok során. A MediaTek szerint ez a bevett iparági gyakorlat (mellesleg óvatosan utaltak itt a Qualcommra is), a mobilgyártók pedig kedvük szerint tilthatják le a sport módot. Mindez viszont a szakértők szerint azt jelenti, hogy továbbra is megfelelő távolságtartással kell szemlélni azt, amikor egy-egy új chipről a megjelenés előtt hangzatos mérési eredmények születnek. Kár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.