Hirdetés

Még annál is többet késnek a vonatok, mint gondolnád



|

Nem vicc: naponta akár 250 órányi késést is képes felhalmozni a MÁV.

Hirdetés

A hazai kötöttpályás közlekedés finoman szólva is hagy némi kivetnivalót maga után. A svájci hegyekből induló vonatok percre pontosan érkeznek a határhoz, hogy aztán Budapestig komoly csúszást szedjenek össze, de bizonyára azok is tudnának mesélni, akik akár csak Budapesten belül használták volna valamelyik vonatot, ami már azelőtt fél-egy órás késést szedett össze, hogy elhagyta volna a pályaudvart.

Eddig főleg csak ilyen és ehhez hasonló anekdoták alapján kritizáltuk a Magyar Államvasutakat, amelynek 5 fő ellensége van: a négy évszak és az utasok, de most néhány lelkes programozó munkájának hála konkrét számokat is a kritika mellé tudunk biggyeszteni.

Szeptemberben indult útjára a "Mennyit késünk ma?" oldal, amit a nyáron alkotott meg két fiatal fejlesztő.

Hirdetés

A szoftver az Elvira API-ból szedi ki az adatokat (mivel a MÁV mobilapplikációja is ezt használja, ez a legpontosabb forrás), amit aztán 24 óránként összesítenek, egy bot pedig minden este 6-kor megosztja az eredményt Twitteren.

Hétvégente kevesebb a vonat, így nem olyan könnyű késést felhalmozni, de így is simán összehoznak 150 órát. A MÁV legjobb napján szeptember 10. óta "mindössze" 2909 percet (48 és fél órát) késtek a vonatok, míg a legrosszabb napon összesen több mint 253 órányi késést szedtek össze. 24 óránként nagyjából 3-4 ezer járatnál történik valamilyen késés. Ezzel szemben ha Japánban egy vonat legalább 5 percet késik, az állomáson igazolást adnak, amivel a munkahelyünkön vagy az iskolában igazolhatjuk a késést, legutóbb pedig azért kellett nyilvánosan bocsánatot kérnie az egyik társaságnak, mert a vonatuk 25 másodperccel korábban indult el az állomásról.

A fejlesztők szeretnék bővíteni a projektet, a következő állomás egy Facebook bot lesz, hogy egy egészen új közönséget is elérjenek, és az idősebb korosztályt is tájékoztathassák.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.