Hirdetés

Még jó darabig nem készül el az Apple saját 5G-s chipje



|

A tervezetnél nehezebben megy az Apple-nek az 5G-s önállósodás.

Hirdetés

Az Apple 2020 őszén beigazolta az évek óta keringő pletykákat, és fokozatosan elkezdte a házon belüli fejlesztésű M-szériás processzoraival helyettesíteni az addigi partnere, az Intel megoldásait a számítógépekben és a tabletekben is.  

Az elemzők és szivárogtatók azóta is rebesgetik, hogy előbb-utóbb egy másik kulcsfontosságú alkatrész, az iPhone-okban dolgozó 5G-s chipek terén is függetlenedni fognak a cupertinóiak, egy friss jelentés azonban arra utal, hogy még évekre lehetünk ettől a váltástól.

Hirdetés

A Haitong International Securities szakértője, Jeff Pu ugyanis nemrég arról írt, hogy még a 2024-ben érkező iPhone modellek (ha marad a jelenlegi nevezéktan, akkor az iPhone 16-széria) is a Qualcomm 5G-s modemével érkeznek. Ez a még be sem jelentett Snapdragon X75 lesz, míg a 2023-ban debütáló iPhone 15-sorozat az idén februárjában leleplezett Snapdragon X70-es kaphatja meg.

Az utóbbi akár 10 Gbps-os letöltési sebességre is képes, és egyebek mellett (pl. jobb jelerősség, alacsonyabb késleltetés) 60%-kal hatékonyabban bánik az energiával az iPhone 14-ben használt Snadpragon X65-nél.

A legkorábbi szivárgások arra utaltak, hogy az Apple már 2023-ban előrukkolhat egy házon belüli 5G-s chippel, ám ha hihetünk Jeff Punak, erre leghamarabb a 2025 őszén debütáló iPhone 17-ben számíthatunk. A jelentés mindenesetre egybevág egy másik ismert elemző, Ming-Chi Kuo júniusi értesülésével, mely szerint az Apple nem tudta befejezni a saját hardverét, ezért 2023-ban is a Qualcomm marad az iPhone-ok exkluzív 5G-s beszállítója.

Nagy kérdés persze, hogy felhasználói szempontból számít-e egyáltalán az 5G-s modemek gyártója, de ha az almás cég itt is hasonló léptékű fejlődést ér el, mint az M-processzoroknál, akkor még jól is kijöhetünk a dologból.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.