Hirdetés

Még mindig beüthet egy 100 ezres telefonszámla a nyaralás miatt, így kerülheted el



|

A kedvező EU-s szabályok miatt sokat lankadt a figyelmünk, de az NMHH most mindenkit figyelmeztet a roaming kockázataira.

Hirdetés

Az Európai Unió kedvező szabályozásának köszönhetően 2017 óta már nem kell rettegnünk a nyaralás alatti telefonálás és mobilnetezés miatt, hiszen amíg az EU területén maradunk, a szolgáltatóknak észszerű kereteken belül ugyanazt a díjszabást kell biztosítaniuk, amire belföldön is jogosultak vagyunk az előfizetésünk alapján.

A jó hír, hogy a tavaly elfogadott hosszabbítás értelmében ez már biztosan így is marad egészen 2032-ig, a rossz viszont az, hogy még így is akadhatnak fájdalmas számlákhoz vezető buktatók, melyekre most az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) igyekszik felhívni a lakosság figyelmét.

Hirdetés

A távközlési hatóság közleménye több esetet is felsorolt, amikor fokozott figyelemmel kell lennünk a külföldi mobilnetezés közben. Ha egy EU-tagállamból EU-n kívüli országba telefonálunk, minden esetben ellenőrizzük a díjszabást, hiszen erre nem vonatkozik a kedvezményes elszámolás. Törökország, Svájc, Nagy-Britannia népszerű úti célok, amik nem tartoznak az EU-zónába. Ez nem zárja ki, hogy a szolgáltató üzleti megfontolásból EU-s díjszabás alapján biztosítsa a roamingot ezekben az országokban is, de ez nem kötelezettsége.

A határ közelében megeshet, hogy az automata hálózatválasztás egy EU-n kívüli hálózatra cuppan rá, ami különösen megdobhatja a költségeinket. Idehaza érdemes óvatosnak lenni az ukrán és a szerb határ mentén, de fokozott figyelemmel kell lenni pl. a horvátországi nyaralások alkalmával is, nehogy a határ mentén szerb vagy bosnyák hálózatra csatlakozzunk. Egy időjárás-frissítés 50-60 kB adatforgalmat jelent, ami nagyságrendileg akár 9500 forintba is kerülhet, pár perc Instagram-használat pedig akár 60 MB forgalmat is generálhat, ami 100 000 forint feletti összeget fog eredményezni. Ezt elkerülhetjük, ha mobiltelefonunkat kézi hálózatválasztásra állítjuk és magunk választjuk ki a megfelelő szolgáltatót.

Ugyan jóval kevesebb embert érint, de érdemes megjegyezni, hogy repülőn vagy hajón való utazások alkalmával előfordulhat, hogy szatellit (műholdas) forgalom keletkezik, amelynek két kellemetlen jellemzője a panaszok szerint, hogy többnyire akaratlanul kapcsolódik rá a készülék, és a forgalmi díj kiugróan magas. Némiképp megnyugtató lehet, hogy július 1-jétől a szolgáltatóknak díjmentes üzenetben kell tájékoztatniuk az előfizetőket, ha ilyen hálózatra csatlakoztak. Az előfizetők a készülék beállítása segítségével, illetve repülő üzemmódba kapcsolással manuálisan le tudják állítani, illetve tiltani az ilyen forgalmat.

Az NMHH egy másik mentőövre is emlékeztetett: a számlasokk elkerülése érdekében a szolgáltatók biztosítanak egy korlátot, amely legfeljebb 50 euró, vagyis kb. 20 ezer forint lehet. A korlát 80 százalékának elérésekor tájékoztatniuk kell az ügyfelet, majd a 100 százalék felhasználásakor korlátozzák a roamingszolgáltatást, amit az ügyfél kérésére természetesen továbbra is biztosíthatnak. A limitfunkció lemondható és újból kérhető, így utazás előtt ezt is érdemes ellenőrizni.

A szolgáltatók kínálhatnak a roamingszolgáltatásra ún. alternatív díjcsomagokat is. Ha az előfizető ilyet választ, akkor nem a szabályozott, hanem az alternatív díjcsomag feltételeinek megfelelően veheti igénybe a roamingszolgáltatást. Egy alternatív díjcsomag például attól lehet vonzó, hogy a szolgáltató belevesz nem EU-tagállamot is, és azokban az államokban is EU-s díjszabáson biztosítja a roamingszolgáltatást. Azonban ilyen díjcsomagot csak választani lehet, senki sem kerülhet véletlenül ilyen helyzetbe.

Végezetül az az NMHH a következőképp összegezte az előfizetőknek szóló javaslatait: a külföldi utazás előtt érdemes a roamingszolgáltatás aktiválását ellenőrizni a szolgáltatónál, utazás közben pedig kerülni a véletlenszerű roaming- vagy műholdhasználatot, hogy a nyári utazásról valóban csak kellemes emlékek maradjanak meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.