Hirdetés

A Facebook nem hagyja, hogy megbénítsa az EU



|

Ha a közösségi óriás nem kap engedélyt az Európa és Amerika közötti adatcserére, az egész közösségi oldal leállhatna.

Hirdetés

Néhány napja Írország legfelsőbb bíróságán indult eljárás azért, hogy a Facebook ne "vihesse ki" az európai felhasználók személyes adatait az Egyesült Államokba - tehát ne kezelje azokat a vállalat amerikai szerverein -, mivel az USA tagállamaiban érvényes adatvédelmi szabályozások nem annyira szigorúak, mint az európaiak.

Hirdetés

Mindezt jelenleg egy Privacy Shield nevű, kissé rezgő lábakon álló megegyezés keretében tehetik meg a globális techcégek, de az írek egész Uniót érintő beadványa szerint még így sem garantálható, hogy az uniós polgárok személyes adatai az óceán túloldalán megfelelő védelemben részesülnének, tehát ezeket az európai közösségen belül kell tartani. Bár az aggályok érthetőek, egy ilyen lépést valóban érvényesíteni gyakorlatilag lehetetlen, hiszen a Facebook pont arra épül, hogy a több milliárd felhasználó a világ minden részéről "látja" egymást, egy ilyesféle tiltás az Atlanti-óceánnál tulajdonképpen elvágná egymástól a szolgáltatáson regisztrált embereket.

A Facebook nem is várt sokat a válasszal: mindössze pár nappal az ír kezdeményezés után szintén beadott egy keresetet, ugyanúgy Írország legfelsőbb bíróságán, amelyben fellebbez a szigorítás ellen és kifejti, hogy ez alapjaiban lehetetlenítené el a Facebook működését és végső soron a világban mindenfelé élő felhasználókat is negatívan érintené.

A Facebook szóvivője szerint egy ilyen lépés nem csak az egyéni felhasználóknak tenne rosszat, de az európai üzleti életnek is, hiszen marketing, PR és kereskedelmi tevékenység is bőven zajlik a közösségi szolgáltatás felületén. A Zuckerberg-birodalom épp ezért az egyoldalú döntés helyett azt szorgalmazná, hogy az európai jogalkotók és adatvédelmi szervek velük együtt egy hosszú távú, közösen létrehozott rendszert dolgozzanak ki az adatvédelmi félelmek eloszlatására.

Nem ez az első támadás az EU irányából a Facebook felé, a Privacy Shield ugyanis már a második különutas megegyezés az Unió és a szolgáltató között. Korábban Safe Harbor néven szabályozták az európai felhasználók és a globális techvállalatok közötti adatcsere szabályait, akkor egy osztrák kezdeményezés hatására kellett változtatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.