Hirdetés

Megdöbbentő ok miatt csúszhat a 2024-es Holdra szállás



|

Egy friss jelentés szerint komoly lemaradásban vannak a NASA szakemberei, de Elon Musk ezt is jobban csinálná.

Hirdetés

A 2017-ben meghirdetett Artemis-program nem kevesebbet céloz, minthogy 1972 óta először ismét embert juttasson a Holdra. A Trump-kormány idején életre hívott projekt 2024-re vállalta a nagy visszatérést, a menetrend pedig Joe Biden hivatalba lépésével sem változott.

A NASA működését ellenőrző főfelügyelő, Paul K. Martin nemrég kiadott jelentése szerint viszont "nem megvalósítható" ez a cél, leginkább azért, mert az űrügynökség súlyos lemaradásban van az utazáshoz szükséges űrruha elkészítésében.

Hirdetés

Az újabb Holdra szállás céljaihoz nem megfelelőek az asztronauták által jelenleg viselt gúnyák, mivel ezeket teljesen más feladatokra tervezték, így nagymértékben korlátozzák az ember mozgását. Erre kínálna megoldást a xEMU névre keresztelt új viselet, melyet még 2019-ben mutattak be, ám kissé döcögősen halad a megvalósítása.

Forrás: NASA

A főfelügyelői jelentés elsősorban a NASA központjainak COVID-19 alatti bezárását, illetve az időközben eszközölt költségvetési megszorításokat nevezi meg a késés okaként. Ezek mellett pedig a 27 különböző cég által gyártott hardverrel is akadnak nehézségek: át kellett dolgozni a kijelzőt, a vezérlőegységet és az alaplapot is. A vizsgálat továbbá úgy találta, hogy a ruhán dolgozó csapat gyors növekedése kommunikációs gondokat okoz, illetve az új tagok között akadnak, akik nem elég tapasztaltak a feladatuk ellátásához.

A jelentés nyilvánosságra kerülése után Elon Musk nem bírta ki, hogy ne éljen az alkalommal saját űrvállalata, a Jupiter holdját célzó küldetés közbeszerzésén győztes SpaceX fényezésére: a milliárdos egy bejegyzésre válaszolva azt írta a Twitteren, hogy a cége képes elkészíteni a ruhát, ha szükség lenne rá.

Egy, a xEMU-program partnereit bemutató posztra pedig úgy reagált, hogy a jelek szerint "túl sok szakács van a konyhában". A valós helyzet viszont az, hogy a Holdra szállásnak még akkor is jó esélye lenne a csúszásra, ha Musk cége valamilyen csoda folytán valóban képes lenne 2024-ig belovagolni egy megfelelő űrruhával.

Nem halad ugyanis zökkenőmentesen az asztronautákat űrbe juttató SLS rakétarendszer és a leszállóegység fejlesztése sem, amely miatt a főfelügyelő és a NASA biztonsági bizottsága egyaránt aggodalmát fejezte ki attól tartva, hogy a sorozatos csúszások túl nagy nyomást helyeznek a mérnökökre.

Ami pedig az űrruhát illeti, a főfelügyelő jelentése leghamarabb 2025 áprilisára valószínűsíti a xEMU elkészültét, de nincs még minden veszve. A jelentésre reagálva a NASA emberes küldetésekért felelős vezetője, Kathy Lueders ugyanis azt ígérte, hogy átdolgozzák a fejlesztés ütemtervét, hogy még az Artemist felvezető 2023-as holdkerülés előtt tesztelhessék az új gúnyát a Nemzetközi Űrállomáson.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.