Hirdetés

Megdöbbentően sok PC van használatban, ami nem alkalmas a Windows 11 futtatására



|

Egy friss felmérés állítása szerint még a nyugdíjazott Windows 7 is népszerűbb a vállalati szférában, mint a Windows 11.

Hirdetés

A Microsoftnak már jóval a Windows 11 tavaly októberi megjelenése előtt sikerült kiakasztania a PC-s társadalmat az operációs rendszer drákói hardveres követelményeivel, a redmondiak ugyanis nemcsak a TPM 2.0-s biztonsági chipet írták elő, de csuklóból kizárták a 8. generációs Intel, vagy az AMD Zen 2-nél régebbi processzorokat is.

A cég idővel valamelyest visszakozott, és az ISO-fájl révén engedélyezte a közvetlen telepítést a nem támogatott rendszereken is, a hivatalos álláspont viszont az, hogy ezeken a gépeken nem garantálják a későbbi frissítéseket. A Lansweeper IT-menedzsment platform üzemeltetője most egy érdekes felméréssel állt elő arról, hogy a szigorú gépigény mennyire akadályozza a Windows 11 terjedését.

Hirdetés

A 60 ezer vállalat 30 millió windowsos eszközét megvizsgáló kutatás arra jutott, hogy a céges gépek 42,74%-a nem rendelkezik a Windows 11-hez előírt processzorral, 36% esetében pedig a TPM 2.0 hiányzik, vagy nincs engedélyezve. A 4 GB memóriára vonatkozó előírást a munkaállomások 92,85%-a teljesítette, ami persze 2022-ben már nem túl meglelő fejlemény.

Magyarán a Lansweeper szerint a vállalati konfigurációk közel fele élből nem is frissíthet a Windows 11-re a körön kívül eső processzora miatt. A vállalat úgy véli, hogy ez komolyan visszafogja az új platform adoptálását, amit egy másik kutatással igyekszik alátámasztani. Ebben a 27 millió PC-t érintő felmérésben a Lansweeper mindössze 2,61%-nyi számítógépen talált Windows 11-et, míg a már nem támogatott Windows 7 továbbra is 3,38%-on áll. A népszerűségi rangsort toronymagasan a 81,87%-os jelenléttel bíró Windows 10 vezeti.

A Microsoft számára valamelyest jó hír lehet, hogy áprilisban ugyanez a felmérés még csak 1,44%-os elterjedtséget közölt a Windows 11 kapcsán. Nem árt ugyanakkor megjegyezni, hogy a Lansweeper kimutatása kifejezetten pesszimistának mondható, mivel az AdDuplex júniusi beszámolójában a legújabb operációs rendszer már 23,1%-ot hasított ki a teljes tortából, a Steamnél pedig 24,84%-on áll a platform.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.