Hirdetés

Megérkezett a Samsung Galaxy S22-es trió és izomból akarja letarolni a piacot



|

Az androidos mobilok legfontosabb év eleji eseménye a Galaxy csúcstrió érkezése - legalábbis a Samsung ezt szeretné, ezért mindent, még az S Pent is bevetette.

Hirdetés

Egy hónap sem telt el, hogy leteszteltük a Samsung Galaxy S21 FE mobilt, ami későn és alaposan túlárazva érkezett, de ma már nem is róla szólnak a hírek, hanem a legújabb, 2022-es Galaxy-családról, amit nem véletlenül várt annyira a nagyközönség: a mobilok sok szempontból fontos újításokat hoznak, miközben nem reformálják meg a mobilok világát drasztikusan - és talán éppen ez lesz sikerük kulcsa.

Azt mindenesetre már tudjuk, hogy vadonatúj a rendszerchip, hogy környezetbarát gyártási technológiákat vetett be a Samsung és hogy a OneUI 4.1-gyel még inkább a saját megoldásait helyezi a Google appjai elé a koreai gyártó.

Régi recept ráncfelvarrva

A három Galaxy S22-es mobil tervezésekor egyértelműen az lehetett a fő direktíva, hogy kerüljék az extravagáns megoldásokat, miközben a legtöbbet kritizált pontokat javítsák. Ebből pedig volt néhány az S21-eseknél, emlékezzünk csak a műanyag hátlapra, a lassú töltésre vagy a szerencsétlen S Pen-megoldásra.

Hirdetés

Az alapfelállás változatlan: év elején három Galaxy S-csúcskészülék érkezik, amelyek alapvetően meghatározzák a Samsung 2022-es csúcsmobiljainak szintjét, tudását. Ezt nyilván sok-sok mobil követi majd év közben, lesznek újabb összehajtható példányok is, de a klasszikus okostelefonok krémjét ez a három modell adja. Az S22 névadásban és pozícionálásban nem tér el elődeitől, nem változnak (Európában) az árak és az egymáshoz viszonyított elhelyezések sem. A három modell az S22, S22+ és S22 Ultra neveket viselik. Az első kettő csupán méretben és néhány paraméterben tér el egymástól, míg az Ultra modell az, ahol a Samsung minden létező új megoldást beépít, mindenből igyekszik a legjobbat nyújtani.

A két kicsi

A dizájn idén nem sokat változik - már ami az S22-t és az S22+-t illeti. Ezek egyaránt háromkamerás, 6,1" és 6,6"-os, FHD AMOLED panellel szerelt mobilok. A külső szinte semmit nem változott, a kamerasziget szinte ugyanannyira emelkedik ki, mint az S21-esek esetében, ám a hátlap végre az árszinthez megfelelő, Gorilla Glass Victus+ borítást kapott és az IP68-as besorolás sem maradt ki.

Mindkét kijelző Dynamic AMOLED 2X típusú, 120 Hz-es, adaptív frissítésűek és vélhetően a legfényesebb, kiváló színekkel dolgozó panelek, ami el is várható a Samsungtól. A kisebb modell mindössze 168 grammos és 7,6 mm vastag, míg az S22+ 196 grammos, ami még mindig elfogadható a csúcsligában.

Mindkét készüléket, sőt, az S22 Ultrát is a legújabb Samsung Exynos 2200-as SoC hajtja, amely nem csupán modern és erős, a 4 nm-es gyártástechnológiának köszönhetően keveset fogyaszt és a GPU is sokkal izmosabb lett, köszönhetően az alkalmazott AMD RDNA 2 alapoknak. A chip nagy újdonsága, hogy nem csupán erős grafikai egység, de a ray tracinget is támogatja, amitől látványos és élethű lehet a 3D-s grafika - majd meglátjuk, ezt mennyire használja ki a mobil világ és hogy valójában mennyi erő lakozik a GPU-ban ehhez.

A 8-magos CPU-ban a magok elosztása 1-3-4: egy Cortex-X2 felel a legnehezebb feladatokért, ezt segíti három Cortex-A710, a takarékos háttérszámításokhoz pedig bevethető a négy Cortex-A510-es mag. A teljeskörű 5G-s modem mellett NPU is került a chipbe, ami az MI-számításokban 2x erősebb, ha lehet hinni az ígéreteknek. Ez ugyebár a képalkotásnál egyre fontosabb szempont. Az SoC mellett 8 GB RAM és 128, vagy 256 GB flash tároló került a telefonokba -

sajnos bővíthetőség nincsen.

Ami viszont fontos előrelépés, az a 3700 és 4500 mAh-s akkumulátorok töltése. Az S22+-nál végre ugrott a Samsung, ám az alap S22-es modellnél maradt a 25 Wattos gyorstöltés (ennél már belépőszinten is láttunk jobbat). Az S22+-nál 45 wattos a töltés és mindkét kis S22-esnél megkapod a vezetéknélküli töltést (15 W).

Töltő egyik S22-eshez sem jár.

Szintén különbség, hogy az 5G mellett csak az S22+-tól felfelé kapsz Wi-Fi 6E-t (alatta szimpla Wi-Fi 6-ot), viszont az Android 12 és a OneUI 4.1 adott és a kiváló támogatási rendszerről sem tett le a Samsung.

A főkamera egy 50 MP-es, F1/8-as, optikai képstabilizátorral szerelt egység, amit egy 12 MP-es ultraszéles (120 fok) és egy 10 MP-es telefotó egészítenek ki. Utóbbi szintén optikai stabilizálást kapott és 3×-os optikai nagyítással csábít. A selfiekamerában nem sok előrelépés történt, 10 MP-es.

A belépő S22-es modell 850 Eurón nyit, ami pontosan annyi, mint a tavalyi S21-es volt, míg az S22+-ért 1050 Eurót kérnek. Ez hazai viszonylatban a hivatalos árazás szerint azt jelenti, hogy az alap Galaxy S22 334 990 forint lesz, az S22+ pedig 409 990 forintba fog kerülni (a 256 GB-os modelleket 354 990 és 429 990 forintért adják majd). Megjelenési dátum: március 11, a mostantól elérhető előrendelői akcióban pedig egy Galaxy Buds Pro TWS fülhallgató jár a telefonokhoz.

Az új Note, amit nem Note-nak hívnak

A legnagyobb változás a sokak által hiányolt Note újraélesztése, vagyis az Ultra és a Note találkozása. A 229 grammos és 8,9 mm vastag S22 Ultra nem hasonlít kisebb testvéreire, olyannyira nem, hogy szinte minden tekintetben eltér tőlük. Ez már a külsőre is igaz: a kamerasziget helyett csak a lencsék emelkednek ki minimálisan a hátlapból, ráadásul nem három, hanem 4 kamera. A mobil alakja is más, a kijelző pedig 6,8"-os, amihez a full HD+ felbontás már kevés lett volna, ezért a 120 Hz-es prémium Dynamic AMOLED 2X kijelző 1440p-s lett. Sok részlet izgalmas még, amelyekre ki is térünk mindjárt, de a legfontosabb, hogy az S Pen stylust

ismét elrejtheted a készülékházban.

Ez természetesen tölti is az S Pent, és nem kell suta tokokra bízni a tárolást, ahogy azt az S21 Ultránál láthattuk. Az alumínium váz és keret masszívvá teszi a mobilt, emellett elöl és hátul Gorilla Glass Victus+ borítást kapott a készülék. A motor ezúttal is a 4 nm-es, nyolcmagos Exynos 2200, amitől nagyon sokat remél a Samsung (más régiókban Snapdragon 8 G1 SoC-vel is elérhető lesz az S22-es széria).

Telefonhoz csomagolt töltőről ne is álmodj, viszont a 45 wattos gyorstöltés és a vezetéknélküli Qi-technológia itt is adott, amivel viszonylag gyorsan felpumpálhatod az 5000 mAh-s akkumulátort (persze a sebesség nem éri el a 120 wattos töltési technológiák szintjét).

Az Android 12 és a OneUI 4.1 minden porcikája támogatja az S Pent, így OCR-t is bevethetsz, bárhol előhívhatsz gyorsjegyzetet, miközben az érzékelés sokat gyorsult és pontosabb is lett, amiben természetesen a mesterséges intelligenciának is van szerepe. A szintén új Tab S8-cal Collaboration View együttműködésre is képes az S22 Ultra, így kiterjesztheted a táblagép kijelzőjét.

Az S22 Ultra nagy dobása a quad-kamerarendszer - amit az S21 Ultránál is láthattunk már. A főkamera ezúttal is 108 MP-es, amit 12 MP-es ultraszéles és két 10 MP-es telefotó kamera és lézeres autofókusz egészít ki. Az egyik telefotó 3x-os zoomra képes, míg a másik már periszkópos és 10x-es nagyításra is képes, a kamerarendszer trükkjeit kombinálva pedig a 100x-os Space zoomról sem kell lemondanod. A selfiekamera 40 MP-es.

A telefonba zsúfolt minden vezérlő és érzékelő a ma elérhető legmodernebb, és az is fontos adalék, hogy nem csupán az S22 Ultra IP68-as besorolású por- és vízálló, hanem a készülékben elrejthető S Pen is.

Az S22 Ultra ára Európában nem változik, de a memória és tárhely függvényében egészen magasra kúszhat fel az ár. Az alapmodell 8+128 GB kiszerelésű és 1250 Euró, ám készül 12 GB+1 TB-os kiadás is, aminek az ára egyelőre nem ismert és nem is lesz (azonnal) kapható hazánkban. Itthon február 25-étől vásárolhatod meg a Galaxy S22 Ultrát 489 990 forintért, ha pedig előrendeled, egy Galaxy Buds Prót is kapsz mellé ajándékba. A 12/256 GB-os változat 529 990, a 12/512 GB-os modell pedig 569 990 forint lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.