Hirdetés

Meghalt az Edge - tényleg új böngészővel készül a Microsoft



|

Immáron hivatalosan is vége az Edge böngészőnek. A Microsoft ugyanakkor megtartja a márkanevet, és Chromium-alapokon indul tovább.

Hirdetés

Egykor a hatóságok még azért intézkedtek a Microsoft ellen, amiért a cég az Internet Explorert gyárilag beépítette a Windowsba, és így nem fair versenyelőnyt biztosított a riválisokkal szemben. Azok a napok már elmúltak, manapság nehéz rávenni valakit, hogy ne a Chrome-ot vagy a Firefoxot használja. Még úgy is, hogy a Windows 10-hez egy új Edge böngészőt épített az alapoktól a vállalat, EdgeHTML renderelőmotorral. Most ennek a korszaknak is vége, a Microsoft új vizekre evez. 

Hirdetés

Az elmúlt napok pletykái után immáron hivatalosan is vége az Edge böngészőnek. A Microsoft jövőbeli megoldása azonban megtartja a márkanevet, vagyis egy merőben új Edge böngészőre számíthatunk - de már a Google nyílt forráskódú Chromium projektére építve. 

A Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy az Edge márkanév nem megy sehova, a böngészőjét ezután is Edge-nek hívja majd, de már a Google-alapokra építi. A Microsoft hozzá is tesz majd a Chromium projekthez, így a fejlesztései végül a Chrome-ban vagy az Operában is megjelenhetnek. Az átállással pedig végül macOS-en is kínálhat Edge böngészőt a cég. 

A Microsoft azt tervezi, hogy biztosítja a régi weboldalak támogatását is, amelyek kizárólag az Internet Explorerben működnek. 

A döntések ellenére valószínűleg nem lesz Chrome-klón az Edge-ből, a Microsoft ugyanis az alapkód és a renderelőmotor használatán túl saját kezelőfelületet és funkciókat kínálhat extraként. 

A webfejlesztőknek és a felhasználóknak mindez jó hír, hiszen újabb nagy böngésző támogatja majd a meglévő szabványokat. Aki persze versenyben reménykedett, annak csalódnia kell: mivel az Opera is feladta a Presto engine-t, ezért alapvetően már csak a Gecko (Firefox), a WebKit (Safari) és a Blink (Chromium) maradtak. 

Az új Chromium-alapú Edge előzetese 2019 elején válik elérhetővé. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.