Hirdetés

Meghátrált az Apple, enyhül az App Store szabályzata



|

A fejlesztők szabadon kommunikálhatnak majd az áruházon kívüli fizetési lehetőségekről.

Hirdetés

Tavaly nyár óta zajlik az Epic Games és az Apple pereskedése, melyet a Fortnite fejlesztője azért indított el, mert álláspontja szerint a cupertinói vállalat visszaél a monopolhelyzetével az iOS platformon.

Az Epicet leginkább az zavarja, hogy az Apple kizárólag a saját áruházából, az App Store-ból engedélyezi az appok telepítését, ahol a vásárlások után nem csak jutalékot von, de még azt is tiltja, hogy a fejlesztők az alkalmazásokkal szerzett kapcsolati adatok (pl. e-mail) segítségével alternatív, jutalékmentes fizetési lehetőségekről tájékoztassák az ügyfeleiket.

Hirdetés

Az utóbbi azonban hamarosan változhat, az almás cég ugyanis egy másik per lezárásáért cserébe nemrég beleegyezett, hogy engedélyezi az efféle kommunikációt. Az Apple közleménye úgy fogalmaz, hogy a fejlesztők "kommunikálhatnak az App Store-on kívüli fizetési módokról, például e-mailen keresztül." Az egyezség azonban még nem végleges, mivel a perben eljáró bíróságnak is rá kell bólintania.

A szóban forgó keresetet még jóval az Epic-balhé kirobbanása előtt, 2019 júniusában nyújtotta be a cupertinóiak ellen két fejlesztő, Donald R. Cameron és az Illinois Pure Sweat Basketball, szintén monopolvádakkal illetve a céget.

A peren kívüli megegyezés értelmében az Apple egyéb pontokon is engedményeket tenne. A legfontosabb, hogy létrehozna egy támogatási alapot az 1 millió dolláros bevételt el nem érő amerikai fejlesztők számára, amelyből azok az alkalmazásaik népszerűségétől függően 250-30 000 dolláros összegeket igényelhetnének. Az almás cég közleménye nem részletezi az alap nagyságát, de a felperesek jogi képviselői 100 millió dollárról beszélnek.

A harmadik lényeges változás a fejlesztők által megszabható árakat érinti. Az Apple ugyanis jelenleg kevesebb, mint száz ár-opciót engedélyez, a jövőben viszont több mint 500 lehetőségből választhatnának az amerikai eladók.

Az Epic Games és az ügyéhez csatlakozott szövetségesek, vagyis a Coalition for App Fairness nevű összefogás természetesen nem hagyta szó nélkül a fejleményt. A szervezet vezetője, Meghan DiMuzio közleményében "ál-megegyezésnek" nevezte az megállapodást, kifogásolva, hogy annak értelmében a fejlesztők továbbra sem kínálhatnak majd alternatív fizetési lehetőségeket, vagy azokról szóló tájékoztatást az alkalmazásaikon belül.

Az Epic-ügy szempontjából mindenképp izgalmas kérdés, hogy miként hat majd a megegyezés, hiszen az Apple visszavonulása azt üzenheti, hogy a cég szorult helyzetben érzi magát, vagyis maga sem biztos a saját igazában. Az App Store gyakorlatait ráadásul már Európában is vizsgálják, az öreg kontinensre viszont nem terjednek ki az esetleges változtatások.

A cupertinóiak egyébként többnyire azzal védik a szigort, hogy az App Store-ban szedett jutalékból egy "biztonságos és megbízható" platformot teremtettek, amelyben az eladók is profitálnak, és ahol a felhasználók is szívesen vásárolnak. Az Apple mellett szólhat, hogy az App Store hagyományosan sokkal több bevételt termel, mint a szintén 30%-os jutalékot szedő Google Play Áruház, azaz jóval jövedelmezőbb platform az eladóknak is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.