Hirdetés

Meghosszabbították az ingyenes roamingot az EU-ban



|

Még egy évtizedre előre biztosították a tagállamok és az Európai Parlament, hogy ne legyen drága külföldön a telefonunk használata.

Hirdetés

Rendkívül előnyös volt a felhasználók kényelme és a megvalósuló mobilos forgalom szempontjából, mikor 2017-ben az Európai Unió szabályozásának köszönhetően a mobilszolgáltatókat arra kötelezték, hogy az észszerűség keretein belül pont ugyanúgy használhassuk telefonunkat az EU más tagállamaiban is, mint otthon.

Az eddig meghatározott díjak érvényessége a végéhez közelített, de az illetékes szervezetek időben elkezdték előkészíteni az intézkedés meghosszabbítását, ami nemrég meg is valósult.

Hirdetés

A legkésőbbi érvényesség, amit a roaminggal kapcsolatban meghatároztak az uniós döntéshozók, 2022. június 30-a volt, ezért a frissen elfogadott szabályozás az ezt követő napon, 2022. július 1-jén lép életbe. Ebben például lépcsőzetes csökkenést szabtak meg a szolgáltatók közötti árazásban, azaz, hogy egy szolgáltató milyen áron számlázhatja át egy külföldön telefonáló vagy netező felhasználó tevékenységeinek költségét az eredeti előfizetést kezelő szolgáltatónak. Ez biztosítja a végfelhasználók számára a kedvező árakat, de az új szabályozás az árak kordában tartásának meghosszabbítása mellett további újdonságokat is hoz.

A mobilszolgáltatóknak például arra kell törekedniük, hogy az otthon elérhető szolgáltatási minőséget tudják biztosítani a külföldön tartózkodó állampolgároknak - így például egy olyan felhasználót nem tilthatnak le az 5G-s hálózat használatáról, aki otthon jogosult erre -, ha pedig ezt valamilyen külső oknál fogva nem tudják teljesíteni, arról figyelmeztetést kell küldeniük. Ehhez hasonlóan részletesebb tájékoztatást kell kapnia minden roamingoló felhasználónak a külföldi mobilhasználata költségeiről is. Sőt, beállíthatunk például egy összegbeli limitet is, ami felett nem szeretnénk roaminggal kapcsolatos díjakat fizetni, és akkor ezek a szolgáltatások automatikusan felfüggesztésre kerülnek majd.

Az egyik utolsó intézkedés, ami az új szabályok részét képezi, a vészhelyzeti kommunikációra vonatkozik. Ennek megfelelően az univerzális és ingyenes európai segélyhívó, a 112 elérhetőségéről és alternatíváiról is tájékoztatást fog kapni, aki az EU másik tagállamában kezd mobilozni. 2022 nyarán ezek a változtatások lépnek életbe, de a kapcsolódó sajtóközleményben az Európai Bizottság képviselői kiemelték, a jövőben is figyelemmel kövezik az árak alakulását, és amennyiben szükségesnek érzik, ismét lejjebb viszik azok felső határát a fogyasztók érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.