Hirdetés

Megint rejtélyes rádiójel érkezik a világűrből



|

90-67 napos ciklusban ismétlődik az a gyors rádiókitörés, amely a világűr felől érkezik, és egyszer már rátaláltak a tudósok.

Hirdetés

A tudósok régóta figyelik a világűrből érkező úgynevezett gyors rádiókitöréseket, amelyek után a kutatás azért olyan nehéz, mert a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig tartanak. A 2012-ben felfedezett FRB121102 az átlagnál is érdekesebb jelenség, amelynek a forrása nem ismert, de rendszeresen ismétlődik: 67 napig csendes, 90 napig küldi a jeleket, és ez a ciklus mindig újból elkezdődik. 

Hirdetés

Az előrejelzéseknek megfelelően ez a forrás újra aktívvá vált, ami az FRB-k (Fast Radio Bursts) kiszámíthatatlanságának fényében egyedülálló dolog, de így talán sikerül az okokat is jobban megérteni.

A  Max‑Planck Rádiócsillagászati Intézet 2017 szeptembere és 2020 júniusa között folyamatosan figyelte a fentebb említett FRB121102-t, majd március és augusztus között kínai tudósok is ráálltak. A jelenlegi számítások alapján augusztus 31. és szeptember 9. között érhet véget a jelenlegi aktív ciklus. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.