Hirdetés

Mégis hogyan tudott a NASA űrfotókból zenét csinálni?



|

Egy különleges eljárásnak köszönhetően érdekes formában élvezhetjük a világűr csodáit.

Hirdetés

A NASA-nak köszönhetően rengeteg izgalmas fotót és videót láthattunk már a világűrről, de arra is volt példa, hogy különleges hangokkal leptek meg minket.

A szonifikáció nevű eljárással még arra is van lehetősége az amerikai űrügynökségnek, hogy zenévé változtasson képeket. A megoldásnak az a lényege, hogy egy bizonyos adathalmazból hang képződjön, ezt pedig úgy éri el, hogy egy kép fényesebb foltjait magasabb, a sötétebbeket mélyebb, halkabb hangok kísérik.

Hirdetés

A végeredmények nagyon érdekesek lettek, és mi is meghallgathatjuk ezeket az űrkoncerteket. A legtöbb alkotáshoz a Chandra űrtávcsó felvételeit használta fel a NASA. Az óriási Messier 87 galaxis közepén például még egy fekete lyuk is található, ami szintén "hallható" az alábbi videóban.

Készült még zene a Wunderland 2 nevű halmazról is, ami nagyjából 20 ezer fényévnyire található tőlünk.

Egy nagyon különleges csillagászati jelenség, a Tycho-féle szupernóva maradványait is sikerült zenévé alakítani. A szupernóvát még 1572-ben fedezték fel egyébként.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.