Hirdetés

Mégis jöhet a Tesla népautója?



|

Elon Musk szerint új, megfizethetőbb modellekkel készül a gyártó, amelyek bemutatására nem is kell már sokat várni.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség még április elsején szellőztetett meg egy exkluzív értesülést, mely szerint a Tesla szép csendben elkaszálta a régóta pletykált olcsóbb autó, a 25 ezer dollár alatti árat célzó Model 2 fejlesztését, hogy cserébe az augusztus 8-án leleplezésre kerülő robottaxijára összpontosíthassa az erőforrásait.

A jelentés a befektetőket is aggodalommal töltötte el, mivel a kínai konkurencia miatt egyre élesedik az árverseny, a megfizethető modellre pedig bizonyára lenne kereslet, hiszen jelenleg is a legolcsóbb Model 3 és a Model Y soraiból kerül ki az eladott Teslák zöme. A népautó témája ezért a legutóbbi pénzügyi eredménybeszámolón is szóba került, ahol az alapító-cégvezető Elon Musk biztató hírekkel szolgált.

Hirdetés

A The Verge szerint az olcsóbb autókkal kapcsolatos stratégia után érdeklődő befektetők megnyugtatására Musk közölte, hogy frissítették az új modellek kiadására vonatkozó terveiket, amelyek így gyorsabban érkezhetnek, és akár már az idei év végén, vagy 2025 elején láthatjuk őket. A kérdéses járművek ötvözni fogják a vállalat jelenlegi és következő generációs platformjait, a gyártásuk pedig a meglévő kapacitásokra épül majd, így nem igényel új üzemeket és gyártósorokat, ami gazdaságosabbá teszi az előállítási folyamatot.

A részletekbe viszont nem ment bele a milliárdos, ezért még az sem kizárt, hogy valójában nem is teljesen új modellekre célzott, hanem meglévő Teslák alacsonyabb felszereltségű, jóárasított verzióira. Az árat illetően szintén csak találgatni lehet, de a jelenlegi belépő szintű autó, a Model 3 Magyarországon 17 millió forintról indul, tehát bármilyen formában is érkezzenek a jövőbeli olcsóbb ajánlatok, valahol ez alatt kell landolniuk.

A Tesla mindenesetre nincs könnyű helyzetben: a gyártó részvényeinek árfolyama régóta csökkenő trendet mutat, aminek most újabb lökést adott, hogy az aktuális eredménybeszámolón a bevételek 9%-os csökkenéséről és kevesebb eladott járműről adott hírt a cég. Muskék egyelőre 14 ezer alkalmazott kirúgásával és a gyártási folyamat gazdaságosabbá tételével, valamint egy széles körű árcsökkentéssel igyekeznek úrrá lenni a krízisen, miközben egy életveszélyes hiba miatt több ezer Cybertruckot kénytelen visszahívni a cég.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.