Hirdetés

Megjelent az EU-s irányelv, ami USB-C használatára kötelezné az Apple-t



|

Valójában minden okostelefon és elekronikai eszköz esetében kötelező lenne az USB-C használata, de az Apple az, aki az iPhone-oknál nem hajlandó váltani.

Hirdetés

Régóta USB-C-szabványú portokat találhatunk az összes MacBookon, a vadonatúj iMac-en, sőt egyre több iPaden is, de az iPhone-ok esetében az Apple ragaszkodik saját, jól bejáratott megoldásához, a Lightninghoz. Könnyen lehet, hogy előbb fogja teljesen elhagyni a portot a gyártó, mint hogy eleget tegyen az Európai Unió kérésének, és USB-C-re váltson.

Ahogy azt már korábban is belengették, most megjelent egy módosított irányelv, amely előírná, hogy az EU területén minden gyártó csak olyan telefont, kamerát, fejhallgatót, hordozható hangszórót, handheld konzolt vagy egyéb elektronikai eszközt árulhasson, amely USB-C töltőt használ, így csökkentve az elektronikai hulladékok és a "felhasználói kényelmetlenség" mértékét, mely utóbbi a különböző, inkompatibilis csatlakozók használatából ered.

Hirdetés

Az EU azt írja, a korábbi 30 különböző megoldás helyett jelenleg csak 3 van a piacon, de ezen is szeretnének változtatni, hogy a fogyasztók fiókjaiban ne halmozódjanak a töltők fölöslegesen. Az Európai Unió lakói évente 12 ezer tonnányi töltőt dobnak ki, melyek egy részét soha nem is használták, és 2,4 milliárd eurót költenek önállóan kapható, nem a készülékekkel egybecsomagolt töltőfejekre.

Az Apple egyik szóvivője még korábban azt nyilatkozta, aggódnak amiatt, hogy a döntés az innováció útjába áll. Amennyiben a jogalkotók és a kormányok is elfogadják a javaslatot, körülbelül két év lehet, mire hatályba lép a törvény, addigra meg simán ráléphet az Apple a portmentesség útjára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.