Hirdetés

Megjelent az iOS 15 és az iPad OS 15, de akadnak még hiányzó funkciók



|

Már telepíthetők az Apple legfrissebb operációs rendszerei, néhány újdonság viszont később érkezik.

Hirdetés

A jól bevált  hagyományt követve Apple már a nyáron leleplezte az iPhone-okat hajtó iOS operációs rendszer és az iPadekre szánt változata, az iPad OS soron következő verzióját.

Az iOS 15 és az iPad OS 15 bemutatását több hónapos bétateszt követte, tegnap pedig végre elérhetővé váltak a nagyközönség számára is. Az előzetesen belengetett funkciók nagy részét meg is találjuk a csomagban, néhány újdonság viszont csak később érkezik majd.

Hirdetés

A 3,2 GB-os letöltést igénylő iOS 15 egyik nagy dobása az új Koncentrációs mód, amely csak a legszükségesebb értesítéseket engedi át, segítve a felhasználót a külvilág zajának kizárásában. A funkció előre megadott és egyénileg konfigurált témákat is támogat, így a saját igényeinkhez szabhatjuk az élményt.

Az Apple kicsit átvariálta az értesítéseket is, a szövegek mellett mostantól nagyobb alkalmazásikonokat találunk, az üzeneteket pedig kontaktfotók illusztrálják. Fontos továbbá, hogy időzíthető összefoglalókkal is gazdagodott a repertoár, tehát akár egyetlen jelentésből is képbe kerülhetünk a nap legfontosabb eseményeivel.

A nagyobb nyitottság jegyében az iOS 15-ben már a windowsos és androidos ismerőseink is csatlakozhatnak a FaceTime-hívásokhoz, ehhez csak egy linket kell elküldenünk. Sokaknak megszokást igényelhet viszont a Safari böngésző új felülete, ugyanis minden vezérlőelem, így a címsor is alulra került. Igény esetén azonban visszaválthatunk a hagyományos elrendezésre.  

Végezetül pedig igazi közönségkedvencnek ígérkezik az Élő szövegek funkció, amivel mostantól a fotókon megjelenő karakterek is másolhatóvá, használhatóvá válnak: egy papíron lefényképezett telefonszámot például könnyedén felhívhatunk, vagy digitális szövegként menthetjük el a kézzel írott sorokat is. Fontos, hogy ehhez legalább A12 Bionic chip szükséges, vagyis csak az iPhone XS-szériától felfelé él a lehetőség.

Az újdonságok teljes listáját az Apple weboldalán böngészheted, ám szép számmal akadnak késve befutó tételek is. Az egyik ilyen a SharePlay, ami a közös videózást és zenehallgatást hozza majd el a FaceTime-ba, megosztott hangerővel és szinkronizált lejátszással.

Nem érdemes keresni az adatvédelmi jelentéseket sem. Ez egy új felület lesz, ahol a képernyőidőhöz hasonlóan egy helyen láthatjuk majd, hogy az egyes alkalmazások mihez (pl. kamera, helyzet, mikrofon) és hány alkalommal fértek hozzá. A harmadik nagy hiányzó pedig a végrendeleti kontaktok funkció, amellyel felhatalmazhatunk bizonyos személyeket, hogy a halálunk esetén hozzáférjenek az Apple ID-nk tartalmához.

A felsorolt újdonságok valamikor a következő hónapok során érkeznek, ahogy a CarPlay 3D-s navigációja és az eszközökön keresztüli univerzális irányítás is. Magyarán tehát később sem csak a biztonsági foltok miatt lesz érdemes figyelni a frissítésekre, hiszen hasznos újdonságok lapulnak még a cupertinóiak zsebében. Ami pedig az iPad OS 15-öt illeti, a táblagépes szoftver fejlesztéseiről itt olvashatsz részletesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.