Hirdetés

Meglepő dologban segíthet a focizó robotkutya



|

Bár látszólag egyszerű mozdulatsorokról van szó, rendkívül összetett technológia dolgozik a háttérben.

Hirdetés

A robotok világán belül külön izgalmas terület a négylábú robotoké, vagy robotkutyáké. Utóbbiból épp a napokban mutattunk be egy olyan változatot, amely már különösebb gond - és segédeszköz - nélkül képes kinyitni az ajtókat, most pedig az MIT mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóközpontjából került ki az alábbi robotkutya, amelynek különlegessége, hogy remekül focizik - írja a Popular Science.

Jogosan merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy mire jó egy focizó robot. A válaszért 1992-ig kell visszamenni az időben, ekkor jutott eszébe ugyanis japán kutatóknak, hogy a labdarúgáshoz szükséges mozgásformák kiváló tesztelési lehetőséget jelentenek a különféle robotok számára. Ebből sarjadt ki a RoboCup robotfoci-bajnokság is, amelyet évente megrendeznek.

Hirdetés

A focizó robotok azonban jellemzően kétlábúak, esetleg kerekeken gurulnak, így az MIT kutatói most azt vizsgálták meg, hogy egy négylábú robot hogyan boldogul a labda terelgetésével. Mint kiderült, egészen jól.

A nívós amerikai műszaki egyetem berkein belül működő Improbable Artificial Intelligence kutatói által létrehozott DribbleBot ugyanis könnyedén elboldogul a különféle felületeken, murván, fűben, homokon, havon és aszfalton is, de arra is képes, hogy felpattanjon, ha elcsúszna vagy elesne.

A labdázás pedig ezen felül bonyolítja tovább a négylábú robot dolgát, ugyanis a labda teljesen máshogy viselkedik az említett talajokon, mint a robot lábai, ráadásul a DribbleBotnak így kétfelé kell figyelnie: egyrészt a saját mozgását kell megoldania, közben viszont észben kell tartania, hogy épp merrefelé mozog a labda és várhatóan merre pattog majd a továbbiakban.

Ahhoz, hogy ez az összetett folyamat zökkenőmentes legyen, a kutatók egy sor technológiát vetettek be, a robot fedélzeti szenzoraitól kezdve a kamerákon át a gépi tanulásig. Ráadásul, az egész robotnak létrehozták a virtuális mását is, amelyből egyszerre négyezer példányt kezdtek el futtatni, hogy így gyűjtsenek értékes adatokat a rendszer optimalizálásához.

A DribbleBot azonban valószínűleg nem az említett robotfoci-bajnokságokon indul majd, ennél fontosabb szerepet szánnak neki a kutatók.

Ha körülnézünk, napjainkban a legtöbb robot kerekeken közlekedik. De képzeljünk el egy természeti katasztrófát, például egy árvizet vagy földrengést, amelyet követően a robotokkal a mentési munkálatokban szeretnénk segédkezni. A célunk, hogy olyan algoritmust hozzunk létre a négylábú robotokhoz, amely nagyobb önállóságot biztosít a számukra a nehéz vagy összetett terepviszonyok között és amelyek a jelenlegi robotikai megoldásokkal leküzdhetetlennek bizonyulnak

- mutatott rá Pulkit Agrawal, az Improbable AI Lab igazgatója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.