Hirdetés

Meglepő módon jól járt azzal egy egyetem, hogy kiberbűnözők áldozatául esett



|

A Maastricht University több pénzt kapott vissza, mint amennyit évekkel ezelőtt zsarolóvírusos támadás miatt váltságdíjként kifizetett.

Hirdetés

A zsarolóvírusos támadásokból nem lehet igazán jól kijönni, de egy furcsa, és az áldozat számára nyilvánvalóan roppant pozitív esetben mégis így történt. A holland Maastricht University-t 2019-ben érte kibertámadás, amely következményeképp az intézmény 200 ezer euró értékű bitcoinban fizetett váltságdíjat a zsarolóknak. Az általuk használt program az intézmény szervereit szinte teljesen lezárta, a hallgatók és az alkalmazottak sem tudtak hozzáférni a tudományos adatokhoz, a könyvtárhoz és a levelező rendszerhez sem.

Az egyetem vezetése annak idején úgy döntött, hogy nem kockáztatja a személyes adatok elvesztését, és kifizették az összeget. A holland rendőrség időközben zárolta a támadáshoz köthető számlát, de egészen eddig kellett várni, hogy az összeg visszakerüljön az egyetemhez. 

Hirdetés

A bitcoin árfolyama azonban az elmúlt években jelentősen változott, ami azt jelenti, hogy 200 ezer euró helyett a Maastricht University még az utóbbi hetek látványos értékvesztését követően is összesen közel 500 ezer euróval lett gazdagabb. Az egyetem tájékoztatási és kommunikációs igazgatója, Michiel Borgers elmondta, hogy a pénzzel elsősorban az anyagi problémákkal küzdő hallgatók támogatása az intézmény célja. A holland hatóságok azonban továbbra is nyomoznak az ügyben, a kibertámadás mögött álló hackercsapatot ugyanis egyelőre nem tudták kézre keríteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.