Hirdetés

Meglepően hatékonyan harcol a Facebook és az Instagram a kalózkodás ellen



|

Egész eddig csak találgathattunk, hogy a tech-óriások automatizált rendszerei hány nem jogtiszta tartalommal számolnak le, most azonban pontos számokat is láthatunk.

Hirdetés

Az internet évről évre egyre jobban szabályozott és ellenőrzött, ebben pedig hatalmas szerepe van azoknak a közösségi platformoknak, melyek milliós, sőt néhány esetben milliárdos felhasználóbázissal rendelkeznek. Ez utóbbi csoportba tartozik a Facebook, de a képmegosztó leányvállalata, az Instagram is félmilliárd látogatóval büszkélkedhet naponta. 

Ekkora érdeklődés mellett természetesen ezeken a felületeken is megjelentek az illegális, de legalábbis kevéssé jogtiszta tartalmak. Ekkora felületek esetében természetesen ezeket lehetetlen emberi erővel ellenőrizni, így különböző automatizált rendszerek értesítik a jogtulajokat, és hajtják be a jogdíjakat, ha kalóz tartalmak kerülnének fel az oldalakra. Egy friss jelentésből pedig kiderült, hogy bizony kerül fel bőven ilyesmi kontent a közösségi felületekre.

Hirdetés

A Facebook legutóbbi átláthatósági jelentésében esett szó a kalóz-tartalmakról. Kiderült például,  hogy 2020 második felében a potenciális jogsértések "jelentős többségében" az automatikus rendszerek csaptak le a szabálytalankodókra, és még a felkerülés előtt eljártak az ügyekben.

"A Facebookon a jogsértő tartalmak 77,9 százalékát automatikusan távolítottuk el, ami 9.822.070 intézkedést jelent. Az Instagarm esetében az eltávolítások 59 százaléka történt ily módon, ami 2.170.529 törölt tartalmat jelent."

Mindkét platform esetében elmondható, hogy hónapról hónapra több kalóz tartalommal szemben kell közbelépni az automatizmusoknak. Bár ezek az algoritmusok viszonylag megbízhatóan működnek, a vállalatnak így is rendszeresen kell reagálnia a jogtulajdonosok megkereséseire.

A Facebook arra is kitért, hogy az elkövetkezendő években továbbra is jelentős erőforrásokat fordítanak az automatizált rendszerek fejlesztésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.