Hirdetés

Megoldható lenne, hogy a repülés teljesen környezetbarát legyen?



|

Bár a 2020-as év nagy csapást mért a légiközlekedésre és a repülési ágazatra, a Boeing számára kiemelt prioritást kapott a "zöld" célok elérése.

Hirdetés

Az a kifejezés, hogy "karbonsemlegesség", elég sokszor elhangzott az utóbbi 2-3 évben, egyre több nagyvállalat vagy akár országok, régiók fogalmaztak meg konkrét célokat ezzel kapcsolatban. A szolgáltatói szektorban a 100%-ban megújuló energiaforrások mellé az újrahasznosítás mértékének növelése és a különböző fosszilis anyagok "bio" alapanyagokkal való helyettesítése is a "zöld szemléletváltás" alappillérei közé tartoznak, ez pedig egyre több területen indít meg olyan mértékű változásokat, amiket várhatóan a fogyasztói réteg is érezni fog.

A legújabb vállalást (vagy épp iparági szintű akaratot?) a Boeing fogalmazta meg, aki 2030-ra az üzemanyag-felhasználást 100%-ban fenntartható módon oldaná meg. Mit is jelent ez valójában? Jelenleg a repülőgépek 50-50%-os arányú keverékként használnak hagyományos és újrahasznosított alapanyagokból készült bioüzemanyagot, ami az amerikai vállalat szerint nem elég erős vállalás a széndioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében.

Hirdetés

A növényi alapú olajokból, állati zsírokból, a különféle mezőgazdasági és erdészeti hulladékokból, továbbá nem újrahasznosítható háztartási szemétből álló üzemanyag használata egyébként nem újkeletű dolog, a Boeing maga bizonyította be 2018-ban egy FedEx 777 Freighter repülőgéptípussal, hogy a technológia készen áll, és bevethető.

"Óriási kihívás, ez életünk kihívása." - mondta a Reuters hírügynökségnek Sean Newsum, a Boeing fenntarthatósági stratégiai igazgatója. "Cégünk elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében."

A kihívás pedig valós, az iparági szintű cél ugyanis nem más, mint hogy a széndioxid kibocsátást 2050-re a felére kell csökkenteni. A Boeing ebben mindenképp vezető szerepet vállalna, és bár önmaguknak is mindössze egy szűk évtizedet adtak, az ágazat többi szereplőjének hasonló mértékű vállalása talán lehetővé teszi a 30 évvel későbbre betervezett cél elérését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.