Hirdetés

Mégsem cenzúrázza a mobiljait a Xiaomi?



|

A németországi felügyeleti szerv nem talált bizonyítékot a litván kollégák tavalyi állításaira.

Hirdetés

A Huawei amerikai kigolyózásával a Xiaomi vette át az ügyeletes kínai óriás szerepét a mobilos piacon, így már Európában is milliók használják a gyártó telefonjait. Ezért is kavart nagy port, amikor tavaly szeptemberben a litván védelmi minisztérium a Xiaomi-modellek mielőbbi lecserélését sürgette.

A minisztérium az ügyben illetékes Országos Kibervédelmi Intézet kutatására alapozva állította, hogy a gyártó telefonjai beépített cenzúrával érkeznek, melyekkel olyan kínai kifejezéseket lehet távolról letiltani, mint a "Szabad Tibet" és a "demokráciamozgalom". Azóta a viszont német hatóság, a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) is megvizsgálta a kérdést, és nem talált erre utaló jelet.

Hirdetés

A BSI több hónapon át nyomozott az állítólagos cenzúra után, az eredményt pedig a napokban osztotta meg a publikummal.

"A vizsgálat eredményeképpen a BSI nem tudott olyan rendellenességeket azonosítani, amelyek további vizsgálatot vagy egyéb intézkedéseket igényelnének."

- idézi a Reuters a hatóság szóvivőjének csütörtöki közleményét. A BSI jelentése kifejezetten meglepő, a litvánok ugyanis még arról számoltak be, hogy 449 letiltható kifejezést találtak, melyek száma folyamatosan bővül. Ami viszont még aggasztóbb, hogy a Kibervédelmi Intézet által megvizsgált Xiaomi 10T 5G titkosított adatokat is továbbított egy szingapúri szerverre.

Magyarán a Xiaomi-tulajdonosoknak most két merőben ellentétes állítás közül kellene eldönteniük, hogy melyiknek hihetnek, szóval ezen a ponton már érdemes várni, hátha lesz egy harmadik vizsgálat, kibillentve a mérleg nyelvét.

A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy Litvánia eddig elkötelezetten követte az USA álláspontját a kínai tech cégeket illetően, szintén kitessékelve a Huawei 5G-s technológiáját a saját piacáról, míg a Kínával ápolt gazdasági kapcsolatait féltő Németország erre nem volt hajlandó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.