Hirdetés

Mégsem fogad kriptovalutákban adományokat a Mozilla alapítvány



|

A közösség mellett a projekt egyik alapítója is keményen támadta a Mozilla döntését, amellyel a kriptovaluták használatát bátorította.

Hirdetés

Ugyan a Mozilla több terméke is növekvő bevételeket produkált a tavalyi évben, az immár nonprofit elven működő alapítvány egy másik bevételi forrásra is támaszkodik, azoknak az adományaira, akik velük együtt úgy gondolják, érdemes fellépni az adatbiztonságért és a nagy techcégek egyeduralma ellen. Ennek kapcsán megpróbálták meglovagolni a kriptovaluták trendjét is, ám az eredmény egy kommunikációs krízishelyzet lett.

Az alapítvány egy ideje már fogad adományokat különböző decentralizált fizetőeszközök segítségével, erre nemrég viszont külön emlékeztette is a potenciális donorokat a Mozilla Twitter-fiókja.

Hirdetés

Ahogy a témában az manapság megszokott, a kriptovaluták (elsősorban annak környezeti hatásaival érvelő) ellenzői és a technológiát támogató felhasználók egymásnak estek a hozzászólások között. A cégnek viszont kisebb PR-katasztrófát jelentett, hogy a Mozillát útjára indító (és a nevét kitaláló) Netscape egyik első alkalmazottja és legendás programozója, Jamie Zawinski nem éppen szalonképes hangnemben csatlakozott a beszélgetéshez.

"Sziasztok, biztos vagyok benne, hogy aki ezt a fiókot kezeli, azt sem tudja, ki vagyok, de én alapítottam a Mozillát és azért jöttem, hogy elmondjam, hogy baszd meg, és bassza meg ez az egész. Mindenkinek, akinek köze van ehhez a projekthez, szégyellnie kéne magát, hogy összeálltak a bolygót felgyújtó piramisjátékok szélhámosaival"

- írta.

Úgy tűnik, Zawinski és a feldühödött felhasználók együttes haragja elég volt hozzá, hogy visszavonulót fújjon az alapítvány csapata, és nem sokkal később egy újabb Twitter- üzenetben már azt jelentették be, hogy egyelőre felfüggesztik a kriptovalutában történő adományozás lehetőségét. Ahogy a bejegyzésben kiemelik, a Mozilla azon szervezetek egyike, amelyek nyíltan vállalták, hogy idővel karbonsemlegessé válik majd a működésük, sokak szemében ezzel tűnt ellentétesnek a bátorítás a bitcoin és társai használatára.

"A decentralizált webes technológiák továbbra is fontos kutatási területet képviselnek számunkra, de sok minden megváltozott, mióta elkezdtünk kripto adományokat elfogadni. Úgyhogy a mai nappal kezdve felülvizsgáljuk, milyen hatással vannak a kriptóval kapcsolatos jelenlegi irányelveink a klímacéljainkra. Amíg pedig ezt a vizsgálatot végezzük, felfüggesztjük a lehetőségét, hogy kriptovalutában adományozzatok"

- szól a közlemény.

A kriptovaluták energiaigénye egyébként a közvélemény és egyes cégek mellett már több állami szerv figyelmét is felkeltette. Míg korábban svéd szakemberek csak felvetették a bányászat részleges tiltásának lehetőségét, addig Koszovóban ennél drasztikusabban voltak kénytelenek fellépni az energiaválságot súlyosbító fogyasztás ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.