Hirdetés

Mégsem fogad kriptovalutákban adományokat a Mozilla alapítvány|

A közösség mellett a projekt egyik alapítója is keményen támadta a Mozilla döntését, amellyel a kriptovaluták használatát bátorította.

Hirdetés

Ugyan a Mozilla több terméke is növekvő bevételeket produkált a tavalyi évben, az immár nonprofit elven működő alapítvány egy másik bevételi forrásra is támaszkodik, azoknak az adományaira, akik velük együtt úgy gondolják, érdemes fellépni az adatbiztonságért és a nagy techcégek egyeduralma ellen. Ennek kapcsán megpróbálták meglovagolni a kriptovaluták trendjét is, ám az eredmény egy kommunikációs krízishelyzet lett.

Az alapítvány egy ideje már fogad adományokat különböző decentralizált fizetőeszközök segítségével, erre nemrég viszont külön emlékeztette is a potenciális donorokat a Mozilla Twitter-fiókja.

Hirdetés

Ahogy a témában az manapság megszokott, a kriptovaluták (elsősorban annak környezeti hatásaival érvelő) ellenzői és a technológiát támogató felhasználók egymásnak estek a hozzászólások között. A cégnek viszont kisebb PR-katasztrófát jelentett, hogy a Mozillát útjára indító (és a nevét kitaláló) Netscape egyik első alkalmazottja és legendás programozója, Jamie Zawinski nem éppen szalonképes hangnemben csatlakozott a beszélgetéshez.

"Sziasztok, biztos vagyok benne, hogy aki ezt a fiókot kezeli, azt sem tudja, ki vagyok, de én alapítottam a Mozillát és azért jöttem, hogy elmondjam, hogy baszd meg, és bassza meg ez az egész. Mindenkinek, akinek köze van ehhez a projekthez, szégyellnie kéne magát, hogy összeálltak a bolygót felgyújtó piramisjátékok szélhámosaival"

- írta.

Úgy tűnik, Zawinski és a feldühödött felhasználók együttes haragja elég volt hozzá, hogy visszavonulót fújjon az alapítvány csapata, és nem sokkal később egy újabb Twitter- üzenetben már azt jelentették be, hogy egyelőre felfüggesztik a kriptovalutában történő adományozás lehetőségét. Ahogy a bejegyzésben kiemelik, a Mozilla azon szervezetek egyike, amelyek nyíltan vállalták, hogy idővel karbonsemlegessé válik majd a működésük, sokak szemében ezzel tűnt ellentétesnek a bátorítás a bitcoin és társai használatára.

"A decentralizált webes technológiák továbbra is fontos kutatási területet képviselnek számunkra, de sok minden megváltozott, mióta elkezdtünk kripto adományokat elfogadni. Úgyhogy a mai nappal kezdve felülvizsgáljuk, milyen hatással vannak a kriptóval kapcsolatos jelenlegi irányelveink a klímacéljainkra. Amíg pedig ezt a vizsgálatot végezzük, felfüggesztjük a lehetőségét, hogy kriptovalutában adományozzatok"

- szól a közlemény.

A kriptovaluták energiaigénye egyébként a közvélemény és egyes cégek mellett már több állami szerv figyelmét is felkeltette. Míg korábban svéd szakemberek csak felvetették a bányászat részleges tiltásának lehetőségét, addig Koszovóban ennél drasztikusabban voltak kénytelenek fellépni az energiaválságot súlyosbító fogyasztás ellen.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.