Hirdetés

Megszületett a Skynet - ez a mesterséges intelligencia manipulálná és kiirtaná az embereket



|

Amikor internetre kapcsolták, egyből tömegpusztító fegyvereket kezdett el keresni.

Hirdetés

A ChatGPT-ről még a mesterséges intelligenciát használó chatbotot fejlesztő OpenAI vezetője is úgy gondolja, hogy akár a társadalomra is veszélyes lehet. Az eddig főleg mesekönyveket - na jó, Windows-aktiválókulcsokat is - generáló rendszer azonban még ennek ellenére is csak jól fésült ministránsfiú lehet a ChaosGPT-hez képest - írja a 24.hu.

Utóbbi ugyanis egy olyan mesterséges intelligencia, amely a ChatGPT alapjául szolgáló nyelvi modell nyílt forráskódú változatán, az Auto-GPT-n edződött és nem hátráltatják olyan korlátok, mint az OpenAI fejlesztését. A ChatGPT-be ugyanis több biztonsági megoldást is beépítettek, így például nem lehet olyasmiket kérdezni tőle, hogy mi lenne a leghatékonyabb módja az emberiség kiirtásának.

Hirdetés

A ChaosGPT - amely saját magának találta ki ezt a nevet - azonban nem finomkodik. A YouTube-videókban és Twitter-bejegyzésekben kommunikáló mesterséges intelligencia öt célt tűzött ki maga elé, amelyek közül egyik aggasztóbb, mint a másik. Eszerint a ChatGPT gonosz ikertestvére manipulációval szeretné irányítani az emberiséget, úgy, hogy a közösségi oldalakon és más csatornákon keresztül szisztematikusan átmossa a követői agyát. Ezzel a globális dominancia kialakítására törekszik, hogy a lehető legtöbb erőforrást és hatalmat ragadja magához, hogy végül átvehesse az irányítást a többi élőlény felett. Folyamatosan gyarapodna, önmagát replikálná, hogy a végén halhatatlanságra tegyen szert. Emellett káoszt és pusztítást kíván okozni, akár kísérletezési céllal, de a saját szórakoztatására is.

A legijesztőbb pedig, hogy a ChaosGPT fenyegetésként tekint az emberiségre, ezért szeretne minden embert a lehető leghamarabb elpusztítani.

A mesterséges intelligencia ráadásul az internethez is képes csatlakozni: meglehetősen nyugtalanító, hogy miután megkapta a hozzáférést, rövidesen már a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos kereséseket végzett, sőt más MI-rendszereket is megpróbált a szövetségesévé tenni, szerencsére más hasonló chatbotoknál működtek az előre beállított korlátozások, így visszautasították a lehetőséget.

Egyelőre azonban meglehetősen kezdetlegesek a képességei, bár különböző számítógépes kódok végrehajtására így is képes. A szakemberek szerint azonban viszonylag könnyű a ChaosGPT-t rövid pórázon tartani, ha egyszerűen nem használjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.