Hirdetés

Megszűnik a Google Fotók korlátlan és ingyenes tárhelye



|

Valósággal sokkolta a felhasználókat a Google bejelentése: 2021. június 1-től kezdve a Google-fiók 15 GB tárhelyével kell gazdálkodni. Milyen lehetőségek jelentik az alternatívát?

Hirdetés

A Google megint megcsinálta... Nemrég még azon aggódtunk, hogy a Google Fotók egyes funkciói fizetőssé válhatnak, aztán a cégóriás olyat robbantott, ami tényleg meglepte a valaha volt egyik legnépszerűbb szolgáltatásának felhasználóit. A változtatást 2021. június 1-jén lépteti életbe a Google

Ez azt jelenti, hogy a nyár elejétől kezdődően mindenki csak a Google-fiókjához tartozó 15 GB ingyen tárhellyel gazdálkodhat, pontosabban abból is csak annyival, ami épp szabadon van. Annyi jó hír azért van, hogy a 2021. június 1. előtt feltöltött képek és videók nem számítanak bele a kvótába, tehát csak a 2021. június 1. utáni feltöltések miatt kell aggódni. 

Hirdetés

Imádták az emberek

A Google Fotók több mint 1 milliárd felhasználóval rendelkezik, és 16 megapixelig, valamint 1080p-s videókig korlátlan és ingyenes tárhelyet biztosított mindenkinek. Emellett pedig sokak szerint a leghasznosabb szolgáltatás a tech szektorban, elvégre elmenti az emlékeinket bármilyen eszközről, és a tárhely miatt sem kellett aggódnunk. 

A gond csak az, hogy sokan felelőtlenül használják. A Google szerint már több mint 4 billió kép és videó van feltöltve, és hetente 28 milliárd új képet és videót töltenek fel az emberek.

A Google becslései szerint egyébként egy fotó tömörítés után 1-4 MB helyet foglal, így 1 GB-ra több mint 300 fotó juthat. A cég azt mondja, hogy az emberek 80 százalékának 10 évig is elég lehet a 15 GB tárhely (ami a Google- és Gmail-fiókhoz jár). A gond csak az, hogy aki esetleg az egész család összes fotóját fel szokta tölteni, és a fényképező anyagait is, az pár hónap alatt elégeti majd a szabad tárhelyet még tömörítés mellett is. Itt te is ellenőrizheted, hogyan állsz jelenleg a tárhelyeddel. 

A Google ajánlata a jövőre nézve

Júniustól tehát jöhet a tárhelypara, lehet ellenőrizgetni, hogy mit tartsunk meg, és mit töröljünk. A Google úgy segítene ezen, hogy kiad egy eszközt jövőre, ami segít törölni a homályos és rosszul sikerült fotókat. 

Akinek ez nem tetszik, az kénytelen lesz előfizetni a Google One-ra. Ez évi 6900 forintért 100 GB, 10900 forintért 200 GB, 35990 forintért 2 TB tárhelyet ad. 

Alternatíva

Van-e alternatíva? Úgy hívják, hogy Flickr, sokak számára lehet ismerős. 1000 médiafájl, 200 MB-os fájlkorlátozás és 1 GB-os maximum videoméret jellemzi az ingyenes szolgáltatást. A Pro csomag havi 5,99 dollárért már korlátlan tárhelyet ad. 

Szintén beválhat az iCloud, a Dropbox vagy a OneDrive használata is, de sajnos tény, hogy közel sem ugyanarról beszélünk, mint egy korlátlan Google Fotók esetében. Az ingyenes dolgok azonban sajnos még a Google esetében sem tartanak örökké. Abban pedig csak reménykedhetünk, hogy a riválisok élnek a lehetőséggel, és jobb ajánlattal állnak elő. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.