Hirdetés

Megtalálták az első, kimondottan az M1-es Mac-eket támadó vírust



|

Az Apple saját chipjével szerelt gépek sincsenek már biztonságban.

Hirdetés

Tavaly novemberben jelentek meg az Apple első olyan gépei (egy MacBook Pro, egy MacBook Air és egy Mac Mini), amik már nem Intel processzort és GPU-t, hanem a saját fejlesztésű M1-es chipet tartalmazták. A tesztelők a teljesítményét, a biztonsági szakértők pedig a védettségét dicsérték, most azonban sikerült rábukkanni egy olyan malware-re, amit már kifejezetten az Apple legújabb masináinak megtámadására állítottak össze.

Az egykor NSA-s kutatóként, most független biztonsági szakemberként dolgozó Patrick Wardle bukkant rá a GoSearch22.appra, ami a Pirrit vírus M1-hez igazított változata. Aki elkapja, kéretlen reklámokkal találkozhat, és illetéktelen adatgyűjtés áldozatává válhat.

Hirdetés

Wardle úgy gondolja (és ezzel azért annyira nem állít elképzelhetetlent), hogy több kártevő átültetése is folyamatban van. A GoSearch22-vel szerinte az a baj, hogy az elemző eszközök és vírusirtók is nehezen találják meg, még ha a Pirrit felismerésére fel is lettek készítve.

Az Apple gépei mindig is híresek voltak arról, hogy a felhasználóknak kevésbé kell tartaniuk a vírusoktól, de az utóbbi években egyre többször érkeztek beszámolók ilyen-olyan kártékony programok megjelenéséről. A helyzet nem tragikus, de vigyáznunk kell, hova kattintunk, milyen leveleket nyitunk meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.