Hirdetés

Megtisztítaná a világűrt az Apple társalapítója



|

Stewe Wozniak újabb cégbe szállt be, amely az űrszemét eltakarításán dolgozhat.

Hirdetés

Az Apple társalapítója, Steve Wozniak gyakorlatilag még 1985-ben távozott az almás cégtől, ám tavaly elárulta, hogy valójában továbbra is a fizetési listán van, s jelképes módon nagyjából heti 50 dollár érkezik a számlájára cupertinóból.

Ez persze nem akadályozza meg abban, hogy a saját álmait kergesse, hiszen már eredetileg is egy univerzális távkapcsoló piacra dobása motiválta a kilépésben, az elmúlt évtizedek során pedig több vállalkozásba is belefogott. A napokban viszont egy titokzatos, új űrvállalatot jelentett be, amiről véletlenül sejteni lehet, hogy mivel szeretne foglalkozni.

Hirdetés

Wozniak a Twitteren osztotta meg a Privateer Space bemutatkozó videóját, ám a hivatalos anyagból nem sok minden derül ki a cég profiljáról: látványos vágóképeket és nagy szavakat kapunk, olyanokat, mint pl. "ez nem verseny", "együtt messze jutunk" stb. A vállalat weblapja sem beszédesebb, a "lopakodó üzemmódba" állított oldal a szeptember 14-én kezdődő maui AMOS technológiai konferencián ígéri a részletek tisztázását.

A meglepetést azonban véletlenül már korábban lelőtte egy másik cég, a 3D-s titán-nyomtatásra specializálódott Desktop Metal, amely egy augusztusi sajtóanyagában partnerként említi a Privateer Space-t is. A  szöveg alapján Wozniak új befektetése egy "műholdas vállalat, amely az űrben keringő objektumok megfigyelésére és eltávolítására koncentrál."

Az Apple társalapítója tehát az űrszemét-bizniszbe vágott bele, ami egyre fontosabb terület, hiszen a NASA már 2019-ben is úgy nyilatkozott, hogy a Föld körüli alacsony pálya a világ legnagyobb hulladéklerakója, közel 6000 tonna szeméttel. A hatalmas sebességgel keringő objektumok pedig komoly kockázatot jelentenek az űrutazásban, mivel még a milliméteres nagyságú festékdarabok becsapódása is képes kárt okozni a járművekben, nem is beszélve az asztronauták testi épségéről.

A probléma megoldására egyébként Elon Musknak is van elképzelése: a milliárdos a SpaceX Starship űrhajójának kinyíló ajtajával kanalazná be az űrhulladékot. A legtovább viszont eddig a japán Astroscale  jutott, amely már a világűrben teszteli a mágneseken alapuló technológiáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.