Hirdetés

Megváltoztatta az emberek járását az okostelefon



|

Egy tanulmány szerint az emberek járása alkalmazkodott a folyamatos képernyőbámuláshoz.

Hirdetés

Mind láttunk már olyan embert, aki a lépcsőn is az okostelefonját nézi, vagy olyat, akit majdnem elüt emiatt egy autó. Az emberek manapság előszeretettel merülnek el az okostelefon képernyőjében és a digitális világban még akkor is, amikor odakint sétálnak. 

Hirdetés

Az Anglia Ruskin Egyetem legutóbbi tanulmánya szerint azonban az okostelefonozás megváltoztatta az emberi test viselkedését. A kutatás során mozgásérzékelő szenzorokat használtak, és azt figyelték, hogyan mozog valaki, aki okostelefont használ séta közben - persze a szemeket is figyelték külön eszközzel. 

Az embereknek a tesztek során egy járdaszegélyhez hasonló akadályt kellett átlépniük üzenetírás, beszélgetés közben, valamint mobil nélkül is. Akinek a kezében telefon volt, az 61 százalékkal kevesebb ideig nézett az akadályra. 

A szakemberek szerint az okostelefonok miatt ritkábban és kevesebb ideig nézünk körül vagy a földre, azonban a vizuális megfigyelésünk és a járásunk is alkalmazkodott ehhez annak érdekében, hogy elkerüljük a statikus akadályokat. Vagyis aki mobilozik, az lassabban és furcsán jár. 

Egy akadály átlépésekor az emberek 18 százalékkal magasabbra emelték a lábukat, és 40 százalékkal lassabban lépték azt át (ahhoz képest, amikor nem volt náluk mobil). Persze mindenki a kijelzőre koncentrált, és annak tartalmára. Mindez megszünteti azt a figyelmet, amelynek hála észrevesszük és elkerüljük a veszélyeket, akadályokat. 

Mindezek fényében nem meglepő, hogy Ázsia után Európában is egyre több ország kísérletezik mobilozóknak fenntartott sávokkal és táblákkal. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.