Hirdetés

Megvan az első európai politikus, aki kriptovalutában kapja a fizetését



|

Bitcoinban érkezik majd az illetmény, a közszolga döntése viszont több kérdést is felvet.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben cudar idők járnak a kriptotőzsdére, hiszen minden nagyobb valuta árfolyama komoly esést könyvelhetett el, ami még a GPU-hiány enyhülésével kapcsolatban is reményt keltett az elemzőkben.

Korai lenne azonban még temetni a blokklánc-alapú virtuális pénzeket, hiszen az árfolyam folyton ingadozik, korántsem kizárt egy újabb erősödés. Bizonyára így gondolja ezt az a belga politikus is, aki Európa első közalkalmazottjaként jelezte, hogy a továbbiakban kriptovalutában kéri a fizetését.

Hirdetés

A belga szövetségi parlament képviselője, Christophe De Beukelaer a Twitteren hozta nyilvánosságra a döntését. A bejegyzés szerint 2022-ben végig bitcoinban kapja majd az illetményét, amihez New York tavaly megválasztott polgármestere, Eric Adams adta az ihletet. Adams még októberben jelentette be, hogy BTC-ben fogja felvenni az első 3 havi fizetését.

Belga követője viszont nem áll meg itt, és azt írja, hogy a kontinens vezető blokklánc-, kripto- és web3-városává szeretné tenni Brüsszelt, így a jövőben ezen fog munkálkodni. De Beukelaer régóta aktív szószólója a kriptovalutáknak, márciusra nagyszabású blokklánc-konferenciát is szervezett a belga fővárosba.

Döntése ugyanakkor több kérdést is felvet. Egyesek szerint nem biztos, hogy közszolgaként etikus egy magas kockázattal járó, nehezen ellenőrizhető és erősen szabályozatlan befektetési formát propagálni. Mások pedig arra mutattak rá, hogy épp a szabályozás hiánya miatt még nincs hivatalos eljárás arra, hogy valaki BTC-ben kapja a fizetését, így aztán az állam is kénytelen egy ad-hoc jelleggel kiválasztott konvertáló platformot használni, ami nem feltétlenül ideális állapot.

A sport világában ugyanakkor már nem ritka a kriptovalutás javadalmazás, az amerikaifutball-liga NFL-ben például Odell Beckham Jr. bitcoinban kapta a tavalyi fizetése egy részét, az NBA kosárlabdázói közül pedig Clay Thompson és Andre Iguodala döntött így.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.