Hirdetés

Megvan, ki nyúlta le az iOS forráskódját



|

Egy Apple-gyakornok volt, aki csak a barátaival akarta megosztani, aztán trükközni vele egy kicsit. Túllőtt a célon rendesen.

Hirdetés

Néhány napja mi is megírtuk, hogy az Apple mobil operációs rendszerének forráskódja, pontosabban annak részletei bukkantak fel több oldalon, így a GitHub kódmegosztó szolgáltatáson is. Az Apple ugyan nem nagyon izgatta magát az ügy miatt, de azért bizonyára őket is bizgette a kérdés, honnan szivárogtak ki az iOS építőkockái.

Hirdetés

A Motherboard információi szerint megvan a tettes: a forráskódot egy olyan fiatalemberhez vezették vissza, aki régebben egy ideig az Apple-nél dolgozott gyakornokként. Ráadásul egyáltalán nem volt szándékában a nagy nyilvánosság elé tárni a megszerzett adatokat, csupán öt barátjával osztotta meg a pakkot, hogy ez segítsen nekik az Apple eszközök jailbreakelésében (tehát abban a folyamatban, amellyel megkerülhetik illetve kiiktathatják az iOS biztonsági korlátozásait, így például az App Store-on kívülről is telepíthetnek alkalmazásokat és egyes rendszerfunkciókat is átállíthatnak).

A szivárogtató utáni kutakodásban szép lassan fejtették vissza az adatok útvonalát. Ekkor kiderült, hogy a GitHub-os megjelenés előtt már felkerültek részletek a Redditre is, ahonnan viszont az automata moderátor szinte azonnal letiltotta. Ez előtt pedig a Discord gamer-chat szolgáltatás egyik csoportjában is felbukkantak a megszerzett adatok.

A GitHub-ról végül az Apple kérésére távolították el a forráskód-részleteket, de ekkor a vállalat részéről a törlést igénylő szakember azt közölte, hogy egyrészt a szivárgásról már korábban is tudtak, másrészt a megjelent kódrészletek egy jóval régebbi iOS verzióból származnak. Viszont azért elkezdték visszafejteni a szálakat, a kódokat megosztó ZioShiba felhasználónévből kiinulva végül eljutottak az egykori gyakornokhoz, aki egyébként nem csak a forráskódot (egész pontosan a rendszerindításért felelős iBoot kódját) másolta le 2016-ban, de egy csomó belső használató fejlesztői szoftvert is meglovasított az Apple-től. Arról egyelőre nincs hírünk, a tettes ellen lesznek-e jogi lépések.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.