Hirdetés

Megvan, kik készítik a Holdra szálló űrhajósok ruháját



|

Két vállalat nyerte el a megbízást, az új űrgúnyákat a Nemzetközi Űrállomáson és a későbbi Mars-küldetésen is bevetik majd.

Hirdetés

Még tavaly nyáron röppent fel a hír, hogy gondok vannak az új generációs űrruhák fejlesztésével, ami akár a 2025-ös Holdra szállás csúszását is okozhatja. A jelek szerint azonban egyelőre nem kell ettől tartani, nemrég ugyanis fontos mérföldkövet ért el a folyamat a ruhákat beszállító cégek kiválasztásával.

A tender befutója a texasi Axiom Space és az észak-karolinai Collins Aerospace lett, akik ezzel egy 3,5 milliárd dollár potenciális összértékű megbízáshoz jutottak hozzá, a NASA közleménye szerint viszont a saját pénzükből is "jelentős összeggel" támogatják a projektet.

Hirdetés

Az amerikai vállalatok által készített űrruhákat nem csak az Artemis-programban fogják felhasználni, a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson szolgáló asztronautáknak is jut belőlük, a későbbiek során pedig ugyancsak ezt viselik majd a Mars első emberi látogatói is.

"A NASA szakértői meghatározták azokat a műszaki és biztonsági előírásokat, amelyek alapján az űrruhákat megépítik, a kiválasztott cégek pedig vállalták, hogy megfelelnek ezeknek a kulcsfontosságú ügynökségi követelményeknek. A kereskedelmi partnerek lesznek felelősek az űrruhák és a támogató berendezések tervezéséért, fejlesztéséért, minősítéséért, tanúsításáért és gyártásáért, hogy lehetővé tegyék az űrállomás és az Artemis küldetéseit."

- áll az űrhivatal közleményében. Magukról az űrruhákról eddig nem sok részlet ismert, de annyi bizonyos, hogy a következő generációs felszerelésnek nem csak nagyobb szabadságot kell biztosítania a jelenleg használt technológiánál, de egyben strapabíróbbnak is kell lennie, hogy ellenálljon a holdbéli környezet kihívásainak.

Az Artemis-program első emberes küldetése a jelenleg jövő májusra tervezett Artemis II lesz, ám a Holdon való landolásra csak az Artemis III misszióval kerül majd sor, melynek keretében a történelemben először léphet női asztronauta egy másik űrhajós társaságában a Föld égi kísérőjének felszínére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.