Hirdetés

Megvizsgálták, hány munkahelyet veszélyeztethet a mesterséges intelligencia



|

A ChatGPT-hez hasonló generatív rendszerek körülbelül 7 százalékkal emelhetik a Föld teljes GDP-jét.

Hirdetés

A Goldman Sachs elemzői megvizsgálták, hogy milyen hatása lehet a mesterséges intelligencia közelmúltban kézzelfoghatóvá vált látványos fejlődése a gazdaságra és a munkaerőpiacra - írja az Ars Technica. A befektetési bank szerint az USA és az eurozóna területén a munkahelyek akár negyedét is kiválthatja az automatizáció, amelyben nagy szerepe lehet a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligenciáknak.

Ez főként az olyan területeket érinti, ahol az MI bevetése lehetséges, azaz, ahol a gépek által létrehozott végterméket nem lehet megkülönböztetni az ember által készített produktumtól. Ez egyébként jelentősen növelheti a hatékonyságot, ami körülbelül egy évtized alatt a globális GDP 7 százalékos emelkedésével járhat.

Hirdetés

Mindazonáltal komoly kockázatot is jelent a munkaerőpiacra nézve: az automatizálás ugyanis körülbelül 300 millió teljes munkaidős munkavállaló életét is felforgathatja. Ráadásul, nem csak a kevésbé képzett munkaerőt igénylő állásokról van szó, mivel a mesterséges intelligencia az irodai dolgozók, de akár az ügyvédek munkáját is feleslegessé teheti. A többség számára viszont jó hír lehet az MI megjelenése: a legtöbb munkavállalónak körülbelül a most végzett munkája felét tudnák átvenni az automatizált rendszerek, így ők megmaradhatnának az állásaikban és hatékonyabban kamatoztathatnák a tudásukat.

Az Egyesült Államokban ez a munkavállalók 63 százalékára érvényes, az arányok pedig Európában is hasonlóak. Ez a típusú automatizáció nem érinti a munkavállalók nagyjából 30 százalékát, azonban ők jellemzően fizikai vagy egyéb, szabadban végezhető munkát végeznek. Az is igaz, hogy ezeket a munkaköröket más típusú automatizálás, vagy a robotizáció válthatja ki.

A Goldman Sachs szakértői hangsúlyozták, hogy konzervatív becslésekről van szó, más kutatások ennél nagyobb számokat mutattak. A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI múlt héten kiadott elemzése szerint például az amerikai munkavállalók 80 százaléka számíthat rá, hogy a munkáját legalább 10 százalékban átveszi a mesterséges intelligencia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.