Hirdetés

Mellényúlt a NASA marsjárója, elvétette az első mintagyűjtést



|

A mérnökök jelenleg is vizsgálják, miért maradt hoppon a Perseverance.

Hirdetés

A NASA marsjárója az eddigi egyik legfontosabb missziót teljesíti a vörös bolygó kutatásának történelmében: a tervek szerint a Perseverance olyan mintákkal tér majd haza, amiket elemezve a kutatók megállapíthatják, volt-e valaha élet a Marson, és ha igen, milyen minőségben. A robot azonban egyelőre üres kézzel járja a felszínt.

Hogy pontosan mi okozta a problémát, az egyelőre rejtély, ugyanis a mérnökök szerint a fúró, a kiemelő szerkezet és a mintákat tároló egység is megfelelően működött.

Hirdetés

A pontos diagnózisra valószínűleg pár napot várni kell, de a projektet vezető Jennifer Trosper szerint valószínűleg maga a mintaként kigyűjtött kő reagált váratlanul (például furcsán eltört, és emiatt kiemelés közben kiesett), és a műszereknek nincs problémája.

A Mars felszínéről nem könnyű mintákat gyűjteni, a Phoenix Lander, a Curiosity és az InSight is megizzadtak korábban. A Perseverance missziója egyelőre nincs veszélyben, de nyilván minél kevesebb mintát sikerül gyűjteni, annál nehezebb dolga lesz a kutatóknak, amikor azok megérkeznek a Földre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.