Hirdetés

Melyik a legjobb asztali processzor?



|

Intel vs. AMD? Vajon melyik gyártja a jobb CPU-t játékra, munkára, ár/érték arányban? A "jófiú" küzd a "tapasztalt, vén róka" ellen.

Hirdetés

Mióta léteznek, él az örök vallási háború, hogy az Intel vagy az AMD processzora a jobb választás-e. A Core-széria megjelenésével az AMD nagyon nehéz helyzetbe került, no de a Bulldozer-alapú processzorok amúgy sem bizonyultak éppen kasszasiker termékeknek. Az Intel tik-tak fejlesztési stratégiája is jól muzsikált, sorra érkeztek a jobbnál jobb központi egységek, sőt, akadt olyan is, hogy a platformokon átívelő CPU-kompatibilitás is adott volt. Aztán valami megváltozott.

Hirdetés

Pofozógépben az Intel

Spectre, Meltdown, Ryzen és botrány - az Intelt egyszerre csak több irányból is támadni kezdték. Kiderült, hogy processzoraiban hardveres hiba van, méghozzá nagyon komoly, sőt, ez még csak az első két hiba volt, ezeket követték újabbak, amelyeknek a javítása nehézkes és lassulással is járt. Az AMD sem volt kegyes az Intellel, ugyanis a Ryzen-sorozat nagyon jól sikerült, az AMD az első generáció óta tartja az ütemtervet és a soha nem látott, szuper platformkompatibilitást is. Aztán voltak itt még botrányok az Intel berkein belül, a bedőlt modem-biznisz is rosszul érintette a céget, illetve a gyártást nem sikerült újabb szintre emelni és végül itt az Apple is, aki szép lassan megkezdte a leválást az Intelről (és az x86-ról).

Minden összejön az AMD-nek

A Ryzen már az első generáció óta kasszasiker, de ezért mindent meg is tesz az AMD. A platformkompatibilitás szuper, a CPU-k egyre erősebbek és a mérnökök nem spórolnak sem a magszámokkal, sem az órajelekkel. A jelenlegi Ryzen 3000-es széria már IPC-mutatóban is nagyon közel jár az Inteléhez, miközben fogyasztása jobb, a szolgáltatások szintén fejlettek és a hőtermelés is elfogadható.

Ennél is nagyobb győzelem, hogy a HEDT, illetve a szerver világban is elfogadottá váltak az AMD Threadripper és EPYC megoldásai, ami az Intel számára az asztali PC-k világánál is nagyobb pofont jelent. Végül meg kell említenünk a laptopokat is, ahol már tavaly bontogatta szárnyait az AMD Ryzen, ám akkor még csak többnyire vonzó árazásával tudott néhány fejet elcsavarni. A 7 nm-es Ryzen 4000-es mobil CPU-k azonban minden más területen is borsot törnek az Intel CPU-k orra alá, és ez igazán kegyetlen döfés az Intel számára.

Azért az AMD gyenge pontjait se feledjük. A reputációján még mindig van mit dolgoznia a cégnek, emellett azért az IPC-mutatóban még mindig nagyon jók a 10. generációs Intel CPU-k. Szintén ki kell emelni, hogy a PC-gyártó partneri kapcsolatai is jobbak az Intelnek, legyen szó bármely szegmensről.

Na és a győztes?

Elérkeztünk napjainkig: a Ryzen 3000-es, 7 nm-es CPU-k csapnak össze a 10. generációs, a végletekig (és tovább) finomított Intel Core processzorokkal. Mindkét platform robosztus és kiforrott: az AMD igyekszik a "jófiú" szereplében tetszelegni és jó áron sok extrát kínálni a felhasználóknak, az Intel pedig a tapasztalt, "kiszámíthatóan kiváló" megoldást szállítani, maximálisan kidomborítva azon részeket, amelyekben még mindig egészen jó. És hogy melyik győz? A napokban érkező tesztünkből is megtudhatjátok, ahol a hazánkban is legnépszerűbbnek számító középkategória két legerősebb indulóját eresztjük egymásnak!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.