Hirdetés

Melyik a legjobb kontroller a telefonos játékokhoz?



|

Számtalan hardveres kiegészítő közül választhatsz, ha mobilos játékaidat is gamepad segítségével szeretnéd irányítani, néhány megoldás pedig még extra kiadással sem jár.

Hirdetés

Ugyan a legtöbb felhasználóval okostelefonos környezetben továbbra is az alkalmi tömegeket bevonzó ügyességi játékok büszkélkednek, szépen megnőtt a komolyabb játékélményt kereső, számítógépek és konzolok elől a mobilplatformra átcsábított gamerek száma is. Számukra a legfőbb cél, hogy a legjobb és legteljesebb élményt kapják a platformtól, ehhez pedig nem feltétlenül kell egy gamermobil, de kiegészítőkre szinte biztosan szükségük lesz.

Hirdetés

Az érintőképernyős vezérlés ugyanis meglehetősen problémás: ujjaiddal kitakarod a játéktér egy részét, ami a kompetitív online címeknél komoly hátrányt jelent, főleg ha a crossplay funkciónak köszönhetően ellenfeleid konzolon vagy számítógépen játszanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány játékvezérlőt, amelyekkel új szintre emelkedik a mobilos felhasználói élmény.

Kifejezetten mobilra

Kétségtelen, hogy a legjobb megoldásnak a kimondottan okostelefonokra optimalizált vezérlők tűnnek, amelyekből jó néhány a hordozható játékkonzolokra jellemző kialakítással vértezi fel mobilodat. Többféle formaterv közül választhatsz igényeidnek megfelelően: amennyiben a klasszikus, konzolos összeállítás nyerte el tetszésedet, a SteelSeries Stratus XL vagy a Trust GXT 590 Bosi vezérlők egyikét érdemes kipróbálnod. Mindkettő kényelmes, megfelelő mennyiségű gombot és analóg karokat is tartalmaz, így teljes egészében azt az élményt kínálja, amit egy nagyobb és drágább célhardvertől kapnál. A SteelSeries kiegészítőjén ráadásul dedikált gombokat kaptak az Android rendszervezérlői, míg a Trust egy kihajtható mobiltartót kínál.

Teljesen érhető az is, ha múltbéli tapasztalataid alapján inkább a kézi konzolokra hajazó kialakítást részesítenéd előnyben - szerencsére a piac erre is kínál opciót. A Razer Junglecat szemmel láthatóan a Nintendo Switchről puskázott, e megoldás egyetlen komolyabb hátránya, hogy jelenleg csak néhány csúcsligás modellel kínál maximális kompatibilitást, a legtöbb készülék ugyanis nem rendelkezik oldalsó extra tokokkal, amelyekre felhelyezhető a Joy-Con-szerű vezérlő mindkét fele.

Ha az említettek egyike sem nyerte el tetszésedet, vagy csak szeretnéd az érintőképernyővel kombinálni játékvezérlődet, akkor az iPega RedSpider fantázianévre hallgató kontrollerét is választhatod. Különleges kialakításának köszönhetően az irányító a mobil oldalára helyezve kínál extra hardveres gombokat, így pedig könnyedén elérheted az érintőképernyős funkciókat, miközben profitálsz a kontrolleres vezérlésből is.

Találsz otthon is

Nem feltétlenül kell azonnal a legközelebbi műszaki áruházba sietned, ha okostelefonodhoz szeretnél kontrollert csatolni, könnyen lehet, hogy máris rendelkezel olyan játékvezérlővel, amely kompatibilis telefonoddal. Természetesen a konzolos irányítókról van szó, mivel az aktuális generáció vezérlői javarészt Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakoznak a játékgépekhez, vagyis elméletben komolyabb erőfeszítés nélkül kapcsolódnak a mobilhoz is. A Sony DualShock 4-es vezérlőjén a társításhoz először csatlakozási módba kell lépned, amihez nyomd meg hosszan a Share- és a PlayStation-gombokat egyszerre, egészen addig, amíg az előlapi fényindikátor ritmikus villogásba nem kezd. Ekkor mobilodon az elérhető Bluetooth-eszközök között már meg is jelenik a kontroller, amelyet a párosítást követően már használhatsz is. Sajnos mobilon a DualShock 4 érintőfelülete nem elérhető, így ezt nélkülöznöd kell majd.

Hasonlóan csatlakoztathatod a Nintendo Switchhez használható Joy-Con vezérlőket is. Miután levetted konzolod oldaláról a kontrollert, a státuszjelző LED-ek mellett található kis gomb segítségével lépj be a párosítási módba, a Bluetooth-beállítások között pedig már láthatod is a vezérlőt. Érdemes kiemelnünk, hogy alapértelmezetten egy darab Joy-Con párosítására van lehetőség, a másodikat már külön vezérlőként érzékeli az Android. Persze némi hardveres és szoftveres trükközéssel megoldható, hogy mindkét Joy-Con billentyűmennyisége egyidejűleg a rendelkezésedre álljon, de nem biztos, hogy ez megéri a fáradságot. Amennyiben a Joy-Conok mellett extra kontrollered, vagyis Pro vezérlőd is van, ezt is csatolhatod mobiltelefonodhoz. Ehhez nem kell mást tenned, mint hasonlóan párosítási módba lépned a töltőport mellett található aprócska kis gomb segítségével, aminek hatására mobilod Bluetooth-listáján felvillan a játékvezérlő.

A Microsoft Xbox konzolokhoz készült, vezeték nélküli irányítóját is komolyabb erőfeszítések nélkül csatlakoztathatod. Csupán annyi a teendőd, hogy az Xbox-gomb lenyomásával aktiválod a kontrollert, majd a Sync-gomb segítségével társítási módba lépteted, kiválasztod az elérhető eszközök közül, és már játszhatsz is. Mivel a régebbi Xbox-kontrollerek nem támogatták a Bluetooth-kapcsolaton keresztüli csatlakozást, előfordulhat, hogy a társítási kísérletek megfelelő elindítása esetén sem jelenik meg az elérhető eszközök listájában a vezérlőd, de az újabb modellekkel (One X, One S) érkező gamepad jelét minden probléma nélkül látnia kell telefonodnak. 

Segítenek az appok

Ahogy számítógépes környezetben, úgy okostelefonon is lehetőséged van bizonyos mapszoftverek bevetésére, amelyek segítségével a kijelző felületén kialakított érintési pontokat hozzárendelheted a társított kontroller fizikai gombjaihoz és ravaszaihoz. Ezzel pedig nemcsak azt érheted el, hogy a kontroller pontosan az egyéni igényeidhez igazodjon, de számos, egyébként gamepadtámogatással nem rendelkező játékban is használhatod a vezérlőt. Ilyenkor persze nem garantált a tökéletes játékélmény, mivel a képernyő virtuális gombjai továbbra is a megjelenítőn maradnak majd, érdemes azonban ezekkel is kísérletezgetni.

Az Octopus nevű szoftver segítségével például pillanatok alatt a kijelző elemeihez rendelheted a szükséges gombokat, ha pedig hajlandó vagy fizetni is a megfelelő szoftverért, a Panda Gamepad Pro még nagyobb rugalmasságot kínál.

Mit játsszunk?

Tonnányi mobilos címet találhatsz az alkalmazásáruházak kínálatában, amelyek játékvezérlőt használva teljesen újszerű élménnyel kecsegtetnek. Sajnos sem a Google, sem az Apple nem kínál egyelőre külön kategóriát azokra a játékokra, amelyek kontrollertámogatással rendelkeznek, így neked kell felfedezned ezeket a szoftvereket. Jellemzően a sportjátékok kategóriájában lehet sikeres kutakodás, a különféle labdajátékok, illetve a motorsportok jó eséllyel engedélyezik a játékvezérlők társítását. Szintén nagy valószínűséggel élvezheted a csatlakoztatott gamepad segítségével a mobilon is elérhető cross-platform címeket, ellenben a battle royale játékoknak már nem feltétlenül szériatartozéka az alapértelmezett játékvezérlő-támogatás. Áthidaló megoldásként remekül beválnak a mapszoftverek, ha pedig nem lennél elégedett a kifejezetten mobilokra optimalizált appokkal, akkor a cloud gaming és a szintén népszerű PC-s és konzolos játékstreaming szolgáltatások felé is kacsingathatsz; hazánkban több is elérhető már közülük, aminek hála már-már konzol szintű játékélményben lehet részed.

A havonta megjelenő PC World magazinban további teszteket, cikkeket és elemzéseket találsz teljes verziós programok, biztonsági szoftverek és ajándék PC-játék társaságában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.