Hirdetés

Menteni próbál a WhatsApp a Facebook-vagy-halál ultimátum után



|

Valaha a világ egyik legbiztonságosabb üzenetküldő rendszere volt, most nem tud jól kijönni a szabályzatmódosítási közfelháborodásból.

Hirdetés

Hosszú és nem mindig felhőtlen múltra tekint vissza a Facebook adatvédelmi kérdések tekintetében, de szerencsére a WhatsApp jó ideig távol tudta tartani magát ettől a gyakorlattól - egészen mostanáig, miután az üzenetküldő alkalmazás január negyedikén frissítette adatvédelmi szabályzatát. Eszerint a felhasználók vagy beleegyeznek abba, hogy minden beazonosításra alkalmas felhasználói adataikat átengedményezik az anyacég Facebooknak, vagy lemondanak a szolgáltatásról.

Középút nincs a február 8-án életbe lépő módosításokkal kapcsolatban, bár most még átugorhatják a figyelmeztetést, kevesebb mint egy hónap múlva már csak egyetlen opció, a beleegyezés marad, amennyiben továbbra is használni akarják az alkalmazást.

Hirdetés

Noha sokan különösebb gondolkodás nélkül elfogadnák az ártatlannak tűnő módosításokat, kicsit alaposabban szemügyre véve kiderül: ezzel beleegyeznek abba, hogy a WhatsApp átadhatja adataikat a Facebooknak és a cégcsoport többi tagjának, valamint harmadik félnek is. Szerencsére, az EU-ban a GDPR korlátozza az ilyen irányú üzleti célkitűzéseket, ami azt jelenti, hogy ezek csakis a WhatsApp-platform fejlesztésére használhatók fel.

Bár mondhatnánk, hogy minderre azért van szükség, mert a Facebook egyetlen ernyő alá kívánja hozni az üzenetküldő szolgáltatásait, de minden bizonnyal üzleti céljai érdekében is jól jönne az olyan adatok felhasználása, mint a fiókinformációk, pénzügyi tranzakciók (WhatsApp Pay) vagy éppen a felhasználók neve, profilképe, státuszbejegyzései, kapcsolattartási és mobileszköz adatai is. Ugyan a WhatsApp végponttól végpontig terjedő titkosítást használ, azaz a felhasználók közti üzenetváltások tartalmába még az üzemeltető sem képes belelátni, a megjelenő metaadatok olyan adatvagyont jelentenek, amelyek igencsak sokat lendítenének a Facebook hirdetési szolgáltatásának bővítésén.

A széleskörű felháborodás ellenére is kicsi az esély arra, hogy a WhatsApp visszavonja a beharangozott módosításokat, vagy legalábbis választási lehetőséget adna a felhasználóknak, akik tömegesen vándoroltak át más, kevésbé ismert platformokra, a Telegram és Signal alkalmazások kiugró letöltési számain ez jól látszódik.

Erre a WhatsApp is kénytelen volt reagálni, menteni a menthetőt, így egy infografika segítségével próbálta tisztázni a helyzetet. Eszerint sem a WhatsApp, sem a Facebook nem nézhet vagy hallgathat bele a privát üzenetekbe, azaz a magánszféra védelme garantált, ez alatt pedig egy - igen rövid - lista látható, hogy milyen információkat nem oszt meg az anyavállalattal, bár szó sincs mindazokról, a vélhetően hosszabb listát igénylő adatokról, amelyek viszont gyűjt és átad a Facebooknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.