Hirdetés

Méregdrága adapterrel köszönti az USB-C szabványt az Apple, kábelt venni is olcsóbb



|

Az apró adapterért épp annyit kell fizetni, mint a 2 méteres USB-C kábelért.

Hirdetés

Az Apple több mint 10 éven át ragaszkodott az általa kifejlesztett Lightning-csatlakozóhoz, az Európai Unió tavaly elfogadott szabályozása viszont véget vetett ennek. Az előírás értelmében az EU-ban forgalmazott elektronikai eszközök gyártóinak 2024 decemberétől kötelező átállniuk az univerzális USB Type-C szabványra, amit a cupertinóiak már az idén teljesítettek, így a tegnap leleplezett iPhone 15-sorozat minden modelljébe ez került.

A PC World szerkesztőségében is elégedetten vettük tudomásul, hogy a tavalyi merész árazás keserű tanulságait levonva az Apple ezúttal jelentősen olcsóbban adja az aktuális mobiljait Magyarországon, az azokkal beköszönő USB-C - Lighning átalakító viszont kifejezetten borsos összegért került a kínálatba.

Hirdetés

Aki most az Apple webhsopjának "Kiegészítők" szekciójába navigál, az felfedezheti, hogy az almás cég 14 990 forintot kér az apró adapterért, ami fillérre pontosan megegyezik az ugyancsak frissen debütált, 2 méter hosszú és 240 W-os töltést támogató USB-C vezeték árával, az 1 méteres verziónál pedig még drágább is 5 ezer forinttal.

Az USB-C/Lightning átalakítóra akkor lehet szükség, ha az új iPhone-unkat egy meglévő, Lightning-alapú kiegészítővel szeretnénk használni, ami sokaknál megeshet, hiszen az Apple még 2012-ben vezette be a régi szabványt, azóta pedig rengeteg erre épülő termék került piacra. Ugyanez igaz azokra is, akiknek csak Lightning-töltőjük van otthon, de ők valószínűleg olcsóbban jönnek ki egy komplett USB-C-s töltő beszerzésével.

Aki viszont ragaszkodna az adapteres megoldáshoz, az vagy kicsengeti a 15 ezer forintot, vagy reménykedhet benne, hogy előbb-utóbb a külsős gyártók is előállnak a saját megoldásaikkal. Ezek persze szintén nem lesznek olcsók, hiszen a Lightning-szabvány használata licencdíjhoz kötött, hacsak nem egy jóváhagyás nélküli hamisítványról van szó, annak minden biztonsági kockázatával együtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.