Hirdetés

Méregdrága eszközök helyett a telefonod mondja meg, melyik híd szakad le legközelebb



|

Újabb nagyon hasznos feladat elvégzésében segíthetnek a zsebünkben figyelő okostelefonok.

Hirdetés

Manapság az okostelefonok már jóval többre képesek, mint amire egy átlagos felhasználó alkalmazza őket. Számtalan szenzor, érzékelő és további elektronika dolgozik a kijelzők alatt, amiknek egy részéről a tulajdonosok többsége nem is tudja, miért is felel pontosan.

Nemrégiben például beszámoltunk nektek róla, hogy egy kutatás még a készülékek tulajdonosának élettartamával kapcsolatban is tud tippelni, amihez mindössze egy egyszerű adatra és egy algoritmusra van szükség.

Hirdetés

Most a New Scentist hasábjain számoltak be róla, hogy egy rendkívül fontos megfigyelésben is segíthetnek az emberek zsebében folyamatosan számításokat végző okostelefonok bizonyos adatai. Egy kutatás során először két iPhone adatait figyelték, amik körülbelül 100 alkalommal mentek át az Egyesült Államok egyik legikonikusabb hídján, a Golden Gate-en. Később néhány Uber-sofőr csatlakozott a kutatáshoz, akik szintén gyakran haladtak át a hídon.

Thomas Matarazzo, a kísérlet vezetője elmondta, mindössze a gyorsulásmérőt és a GPS-adatokat figyelve olyan pontos számításokat tudtak végezni, amik eredményei mindössze 3%-kal tértek el azoktól, amikhez a jelentősen drágább céleszközöket alkalmazták.

Egy későbbi kísérlet során Olaszországban is megfigyeltek egy átkelőt. A Ciampino híd esetében 250 androidos készülék volt a megfigyelő, szintén nagyon pontos adatokat szereztek a kutatók. Matarazzo szerint a jövőben rengeteg segítene az ügyön, ha hozzáférhetnének a taxisofőrök és Uberezők adataihoz, így ugyanis sokkal könnyebben monitorozhatnák a szerkezetek állapotát szerte a világon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.