Hirdetés

Mennyire megbízhatóak a legnépszerűbb merevlemezek?



|

A Backblaze felhőszolgáltató kifejezetten otthoni használatra tervezett merevlemezeket használ, ráadásul sokat és extrém körülmények között. Minden évben meg is mutatja, hogyan teljesítenek, mutatjuk mi is.

Hirdetés

Valahol mindig rizikós merevlemezt választani, hiszen onnantól kezdve évekig erre az egységre bízzuk az összes adatunkat, és ha csak nem használunk valami megbízható adatmentési szolgáltatást, egy-egy hiba akár azt is okozhatja, hogy több terabájtnyi adatunk menthetetlenül (mennyire frappáns szó ez ide, nem?) megy a levesbe munkahelyi doksiktól a féltve őrzött családi fotókig. Egy-egy átlag felhasználó ráadásul nem vásárol olyan gyakran HDD-ket, hogy egyértelmű statisztikát tudjon készíteni magának arról, melyik típusok a leginkább megbízhatóak - a gyártóknak meg persze nem érdeke ilyesmi adatokat közzétenni. Szóval ilyenkor jön jól egy olyan cég, amelyik megteszi ezt a gyártók és a felhasználók helyett is.

Hirdetés

A Backblaze egy ingyenesen kipróbálható és olcsón működtethető felhős tárhelyet kínáló szolgáltatás, amelynek egyik különlegessége pont az, hogy a hardverparkjában nem adatközpontokba szánt, nagyobb strapabírású merevlemezeket használ, hanem végfelhasználóknak szánt modelleket. A működés alatt szerzett információk alapján ugyanis évente közzéteszik azt, hogy az általuk használt HDD-k esetében típusonként mennyire gyakran fordulnak elő hibák, és mivel jó pár ketyeg náluk mindegyikből, ezért használható statisztikát adnak ahhoz, hogy mi magunk is köünnyebben dönthessünk vásárlás előtt. Nézzük, mit mutat a 2018-as mérlegük!

A tavalyi évet összesen 106 919 darab működő merevlemezzel zárták, ezekből 104 954 szolgált konkrét adattárolásra, a többi 1956-ot rendszerindításra használták. Az éves statisztikához ezek közül kivették a tesztmeghajtókat, és azokat a típusokat is, amelyekből 45 darabnál kevesebb volt készleten, hogy elkerüljék a megalapozatlan arányokat. Így tehát 104 778 HDD maradt, amelyek alapján a következő összesítés készült:

Látható, hogy szinte alig van különbség az egyes modellek meghibásodási aránya között, a legnagyobb arányban a Toshiba 14 terás modelljével akadtak gondok, de árnyalja a képet, hogy ebből használták a legkevesebbet is. A táblázatban a gyártó és a modell oszlopa után a kapacitást, a használt merevlemezek darabszámát láthatjuk, majd következik az aktív napok száma, a hibajelenségek száma és végül az ezek alapján képzett hibaszázalék.

A Backblaze elkészítette a három évre visszamenő összesítést is, itt értelemszerűen évről évre kiesnek olyan típusok, amelyet már nem használnak tovább. Viszont érdemes megnézni, hogy a három éven át használt típusok közül is vannak olyanok, amelyek ennyi idő alatt is kifejezetten ritkán hibásodnak meg, ilyen például a Toshiba 5 terás modellje, de a 4 és 8 terabájtos HGST-k is egész jól állnak.

Legvégül álljon itt egy olyan összesítés is, amelyben a Backblaze-nél jelenleg is működő merevlemezeket látjuk a teljes darabszámmal, a működési órákkal, valamint a hibák számával és arányával.

Nálatok milyen merevlemezek működnek otthon? Volt valamelyikkel nagyon jó vagy kevésbé üdítő tapasztalatotok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.