Hirdetés

Zuckerberg ismét bajban: veszélyes volt a gyerek-Messenger



|

Újra amerikai politikusok kérdéseinek kereszttüzébe került a Facebook alapítója, mivel nemrég fény derült egy elég kellemetlen hibára a Messenger Kids alkalmazásban.

Hirdetés

Amerikai demokrata szenátorok levélben követelik annak kivizsgálását, hogyan történhetett meg a kifejezetten gyerekeknek kitalált Messenger Kids alkalmazásban az, hogy a kiskorúakat olyan felnőttek is becserkészhették, akiknek elviekben semmi keresnivalója egy kifejezetten gyerekek védelmére létrehozott szolgáltatásban.

Hirdetés

A Messenger Kids app fő célja az, hogy a gyerekek is használhassanak azonnali üzenetküldő alkalmazást, viszont védve legyenek olyan személyektől, akiknek nem feltétlenül kéne kiskorúakkal csevegnie. Épp ezért az appban csak olyanokkal léphetnek kapcsolatba a gyerekek, akiket a szüleik jóváhagytak - tehát például családtagokkal, osztálytársaikkal.

Viszont nemrég kiderült, hogy a jóváhagyási folyamat kijátszható, mégpedig úgy, ha valaki csoportos csevegésbe hívja be a kiskorú felhasználókat, ilyenkor a csoporton belül már elérhetik őket olyanok is, akik nincsenek benne az egyéni jóváhagyási körben. Július utolsó napjaiban aztán a Facebook is lépett az ügyben, de egyelőre csak annyit tett, hogy figyelmeztette a szülőket a hibára és letiltotta a csoportos beszélgetések létrehozását.

A szenátorok levele többek között elmarasztalja Mark Zuckerberget, miszerint a gyerekek védelmére kitalált megoldás épp azt a funkcióját nem teljesítette, ami a legfontosabb, mégpedig a gyerekek védelmét. Azt követelik, hogy a Facebook vezetője tegye nyilvánossá, mikor szereztek tudomást a problémáról és mennyi ideig élt emiatt az ismeretlenek számára elérhető kapcsolódási lehetőség. Az Egyesült Államokban törvény is szabályozza a szolgáltatók számára a kiskorúak online védelmét, ezért ha bebizonyosodik, hogy a hiba a Facebook tudtával állt fent meghatározható ideig, akár bírósági ügy is lehet a dologból.

A levél augusztus 27-ig ad válaszadási határidőt Zuckerbergnek. A Facebook szóvivője egyelőre csak annyit reagált, hogy megkapták a felszólítást és nemsokára válaszolnak is rá, időközben pedig megszüntették a hibát az érintett csoportos csevegések bezárásával, amely "csak felhasználók kis csoportját érintette".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.