Hirdetés

Mesterséges intelligencia buktatja le a mobilozó politikusokat



|

Jaj annak, akinek elkalandozik a figyelme a parlamenti ülések alatt.

Hirdetés

Valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy egy unalmas meeting, vagy előadás alatt a telefonjába menekülve igyekezett sürgetni az idő múlását. Ezzel ugyan még semmi baj sincs, de a közpénzből fizetett politikusok esetében valamivel szigorúbbak az elvárások, egy belga művész pedig most csúcsra pörgette a honatyák számonkérését.

Dries Depoorter új projektje a "The Flemish Scrollers", azaz "A flamand görgetők" névre hallgat, és egy olyan algoritmust takar, ami a flamand parlamenti ülések közvetítéseit pásztázza a mobiljukat nyomogató politikusokra lesve.

Hirdetés

A gépi tanulással edzett mesterséges intelligencia nem csak kiszúrja az elkalandozó honatyákat, hanem fel is ismeri őket, majd név szerint posztolja a róluk készült felvételt a projektnek szentelt Twitter-csatornán.

A megosztott videók fölé csak egy rövid mondat kerül, mint például: Kedves Jan Jambon, kérlek, koncentrálj!

Belgiumban azóta kapott nagyobb nyilvánosságot a mobilozó politikusok témája, miután két évvel ezelőtt a videón is szereplő miniszterelnököt, Jan Jambont rajtakapták, hogy az egyik vita alatt az Angry Birdsszel múlatta az időt. A The Flemish Scrollerst így már több, mint kétezren követik, de vannak, akiket aggaszt, hogy az algoritmus válogatás nélkül szégyeníti meg a politikusokat.

Az AI ugyanis természetesen nem képes eldönteni, hogy az adott honatya mit csinál a mobilján, így könnyen lehet, hogy valójában igazolt a pötyögés, például egy sürgős döntést igénylő feladat, vagy akár családi vészhelyzet miatt. Depoortert azonban egyelőre nem zavarják a kritikák, a The Flemish Scrollers 24 órán belül már 4 mobilozó politikusra hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.