Hirdetés

Mesterséges intelligencia harcol a gyermekbántalmazás ellen



|

Új eszköz segít azonosítani az egyre növekvő számúolyan webes tartalmat, amely kiskorúak kihasználásáról és bántalmazásáról szól.

Hirdetés

Nagyon sok olyan tartalom kering az interneten, amelyben kiskorúak szerepelnek valamilyen bántó, megalázó, kihasznált helyzetben - nem ragozzuk, nagyjából mindenki sejti, mikről van szó. Természetesen az ilyen képek, videók és egyebek esetében a legjobb az lenne, ha azonnal a forrást, tehát a bántalmazót, elkövetőt lehetne leállítani, de már az is nagy segítség, ha az efféle tartalmakat sikerül kilőni a hálóról, hogy a terjedés megállításával a készítők kedve is elmenjen a további ténykedésüktől.

Hirdetés

Tavaly csak az Egyesült Államokban 69,1 millió ilyen fájlt jelentettek a jelenség ellen harcoló szervezetnek, ami háromszor annyi, mint 2017-ben volt, és 15 ezer százaléknyit nőtt 15 év alatt. Szóval nagyon jól jön a nemrég bemutatott, Safer nevű eszköz, amely mesterséges intelligencia segítségével azonosítja az ilyen veszélyes és káros tartalmakat - sőt, sok esetben meg tudja határozni az eredetüket, tehát végső soron az áldozatokhoz és az elkövetőkhöz is segít eljutni.

A fejlesztő non-profit csapat, a Thorn olyan szervezetek számára készítette a megoldást, amelyek nem rendelkeznek szűrő megoldásokkal az ilyen tartalmakhoz. Iskolák, helyi közösségi platformok és fórumok például kiválóan tudják használni a Safer rendszerét, de nagyobb webes tartalomszolgáltatók is kiválóan alkalmazhatják, mivel rövid gépi tanulási időszak után képes 99 százalékos pontossággal azonosítani minden káros tartalmat és megjelölni eltávolításra. Emellett megkeresi azokat a digitális "ujjlenyomatokat", amelyek alapján azonosítani lehet személyeket, az elkészítés helyét és egyéb "bűnjeleket", amelyek alapján akár a hatóságoknak is át lehet adni az adott ügyet.

Amikor a Safer megvizsgál képet vagy videót, összehasonlítja az adatbázisában már meglévő többmilliónyi fájl tartalmával, így gyorsan kiderül, ha hasonlóan károsnak tekinthető. Ezután vagy eltávolítja, vagy ideiglenesen eltünteti, miközben továbbítja a "humán" moderátoroknak, közben pedig automatikusan jelzi az amerikai eltűnt és bántalmazott kiskorúakkal foglalkozó hivatalnak, amelynek adatbázisába szintén bekerül a fájl.

A Safer egyik legnagyobb partnere a Flickr képmegosztó, amely sikerrel használja az eszközt, ráadásul a segítségével már sikerült 21 eltűnt illetve bántalmazott kiskorút felderíteni 18 hónapostól 14 éves korig, valamint elkövetőt is börtönbe juttatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.