Hirdetés

Mesterséges intelligenciát is bevetnek a 2022-es foci-vb-n, hogy megelőzzék a téves ítéleteket



|

A FIFA forradalmi újítást vezet be a katari rendezésű labdarúgó-világbajnokságon.

Hirdetés

Négy évvel a videóbíró (VAR) használatának rendszeresítését követően a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség készen áll arra, hogy továbblépjen, és MI bevonásával garantálja a minden eddiginél igazságosabb játékvezetői ítélkezést. Valószínűleg nincs olyan focirajongó a világon, akit ne borított volna ki egyszer sem, hogy a kedvenc csapata azért kapott ki, mert a partjelző nem szúrta ki, hogy a másik fél játékosa egyértelmű lesen volt gólszerzés előtt.

Értelemszerűen minél rangosabb eseményen hibázik a játékvezetői négyes, annál nagyobb a presztízsveszteség, és persze a botrány, ami kíséri. A rendezvényen való részvétel ugyanúgy múlhat egy téves ítéleten, mint a továbbjutás a csoportból, a döntőbe jutás, netán egyenesen a vb-cím. Éppen ezért döntött úgy a FIFA, hogy ideje a mesterséges intelligenciát is bevonni a játékba.

Hirdetés

A megoldást egy MI-alapú rendszer jelenti, amely a labdába rejtett chipből érkező adatokat, valamint a játékosok pályán elfoglalt helyét és végtagjainak pozícióját 29 ponton figyelő, a stadionok tetőszerkezete alatt elhelyezett tucatnyi kamera képét másodpercenként 50 alkalommal ellenőrzi (a labda tízszer ennyi jelzést ad le egy szekundum alatt), és azonnal riasztja a videobírót, ha potenciális leshelyzetet észlel.

Miután sikerrel levizsgázott a tavaly novemberben kezdődött Arab Kupán, a november 21-én kezdődő katari futball-világbajnokságon is beveti a FIFA a SAOT névre hallgató félautomata rendszert. Gianni Infantio FIFA elnök szerint a technológiát három évnyi kutatás és tesztelés előzte meg.

"A FIFA elkötelezett amellett, hogy minden szinten előrevigye a labdarúgást a technológiai fejlesztések révén. Ennek legvilágosabb bizonyítéka a 2022-es világbajnokságon alkalmazott félautomata les-technológia."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.